Ви є тут

Актуальні балансові та цінові показники ринку зерна станом на 1 вересня 2019 року

09.09.2019

ЕДК, взявши до уваги оперативну інформацію про обсяги збирання врожаю ранніх зернових культур та, ураховувавши сприятливі погодні умови, які склалися наприкінці літа для вирощування кукурудзи, покращив оцінку валового збору зернових культур у 2019/2020 МР на 1 млн. тонн − до 73 млн. тонн, що на 4% більше порівняно з минулим сезоном. У розрізі основних зернових культур оцінка цьогорічного врожаю виглядає так: пшениця – 28,0 млн. тонн (24,6 млн. тонн у сезоні 2018/2019), ячмінь – 8,9 млн. тонн (7,3 млн. тонн), кукурудза – 34,0 млн. тонн (35,8 млн. тонн).

Довідково: у своїх серпневих звітах експерти міжнародних організацій (FAO, IGC,USAID) також покращили оцінки загального обсягу світового виробництва зерна у сезоні 2019/2020 років, за рахунок підвищення оцінок валових зборів пшениці та кукурудзи

Зокрема, Міжнародна Рада по Зерну (IGC) підвищила прогноз виробництва пшениці в світі до 764 млн. тонн, що на 4,2% вище проти минулого року, передбачається також зростання кінцевих запасів − до 271 млн. тонн (+2,2%). Виробництва кукурудзи прогнозується на рівні 1100 млн. тонн, що на 0,7% більше порівняно з липневим прогнозом IGC, але на 2,6% нижче врожаю у сезоні 2018/2019 років.

Водночас, за серпневими оцінками  Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), обсяг світового виробництва кукурудзи у цьому сезоні може досягти 1124 млн. тонн, що на 0,7% вище показника попереднього маркетингового періоду.

З урахуванням перехідних залишків зерна з попереднього сезону (6,6 млн. тонн) та очікуваного імпорту (0,3 млн. тонн) його загальна пропозиція на ринку у поточному сезоні оцінена майже у 80,0 млн. тонн.

Серпнева оцінка попиту внутрішнього ринку у зерні у сезоні 2019/2020 років залишилася незмінною і становить 21,7 млн. тонн, з яких:

продовольчі потреби − 5,5 млн. тонн зерна (у тому числі 4,5 млн. тонн продовольчої пшениці);

потреби у фуражному зерні − 11,5 млн. тонн зерна;

насіннєві потреби під урожай 2020 року − 2,6 млн. тонн насіння (з урахуванням 10% страхового фонду).

З урахуванням необхідності формування перехідних залишків на кінець маркетингового року на рівні достатньому для гарантування продовольчої безпеки (5,5 млн. тонн, або 25% від середньорічного внутрішнього споживання), можливий для експорту ресурс оцінено до 52,7 млн. тонн , із них: пшениці – 17,3 млн. тонн, ячменю – 5,6 млн. тонн, кукурудзи – 28,7 млн. тонн.

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−серпні 2019/2020 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у перерахунку на зерно) склав 8,9 млн. тонн, що в 1,5 рази більше, ніж у відповідному періоді минулого сезону, зокрема: пшениці вивезено 4,9 млн. тонн (на 54% більше), ячменю – майже 2,1 млн. тонн (на 40% більше), кукурудзи – близько 1,9 млн. тонн (на 49% більше).

Основними покупцями українського зерна з початку поточного 2019/2020 МР залишаються країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Бангладеш, Єгипет, Індонезія; ячменю – Саудівська Аравія, Китай, Алжир; кукурудзи – Єгипет, Китай, Нідерланди.

Покращення оцінки цьогорічного врожаю є чинником до подальшого зниження як внутрішніх, так і експортних цін на зерно (див. таблицю). Зокрема, на початку вересня цього року пшениця продовольча на внутрішньому ринку реалізувалася на 20%−25% дешевше порівняно з минулим роком. Поточні внутрішні ціни на борошно пшеничне знизилися практично до свого минулорічного рівня, а за останній місяць борошно подешевшало на 2%−3%.

Зниження пропозиції жита на українському ринку у поточному сезоні обумовлює високий рівень цін на нього. Поточна цінаь жита продовольчого в 1,3 рази перевищує минулорічний рівень, а борошно житнє є майже удвічі дорожчим, ніж роком раніше. При цьому, слід відмітити, що у період найвищої сезонної пропозиції відмічалося зниження цін на жито та борошно з нього на 10% − 12%. 

Файли: