Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції молока та м'яса за 2019 рік

05.02.2020

Економічний дискусійний клуб надає оцінку балансів попиту і пропозиції молока та молокопродуктів, м’яса і м'ясопродуктів за 2019 рік.

Молоко

У 2019 році криза у молочній галузі України поглиблювалася: посилилася тенденція до скорочення поголів’я корів, і відповідно, зменшення виробництва молокосировини.

За попередніми статистичними даними, у минулому році всіма категоріями господарств України вироблено 9 687 тис. тонн молока, що на 3,7% менше, ніж у 2018 році (у 2018 році темп падіння склав 1,8%). При цьому сільгосппідприємства виробництво молока скоротили на 1,4%, а у господарствах населення, які забезпечують понад 70% його надоїв, зафіксовано його зниження на 4,6%.

Поголів'я корів за минулий рік зменшилося на 5,0% проти 2,5% у 2018 році, в тому числі у сільгосппідприємствах – на 6,4%, у домогосподарствах – на 4,6%.

Падіння обсягів виробництва вітчизняної молокосировини стало чинником до суттєвого падіння обсягів експорту молочної продукції при одночасному стрімкому нарощуванні імпорту.

У 2019 році порівняно з попереднім, експорт молокопродуктів знизився на 33%, та склав, в перерахунку на молоко, 541 тис. тонн.

Скорочення обсягів експорту, насамперед, відбулося в результаті зменшення на 40% поставок масла вершкового, яке все ж залишається провідною позицією українського молочного експорту (68% від загального обсягу). Активними покупцями масла з початку поточного року були Азербайджан, Грузія, Молдова.

Загальний обсяг імпорту молочної продукції минулоріч склав 335 тис. тонн, що в 1,9 рази більше порівняно з 2018 роком. Зростання, передусім, відбувається за рахунок ввезення сирів, обсяги імпорту яких зросли у 1,7 рази, при цьому їх частка у структурі імпорту молочних товарів перевищила 70%. Сири надходять на вітчизняний ринок із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).

За балансовими розрахунками, у 2019 році порівняно з попереднім, наповнюваність внутрішнього ринку була на 1,5% меншою. Проте, ураховуючи фактор скорочення населення[1], розрахункове середньодушове споживання молокопродуктів зросло на 5,2 кг, і склало, у еквіваленті молокосировини, 202,9 кг на особу.

З огляду на поточні тенденції до скорочення поголів’я корів, у 2020 році, експерти очікують подальше зменшення власного виробництва молока (у межах 4%). На фоні очікуваного дефіциту вітчизняної молокосировини припускається зменшення експорту молокопродуктів та збільшення обсягів їх імпорту. За рахунок вказаних чинників та у поєднанні із тенденцією до зменшення чисельності населення країни, очікується, що середньодушове споживання молокопродуктів українцями залишатиметься на минулорічному рівні.

М'ясо

На противагу молочарській галузі, вітчизняне виробництво м’яса у 2019 році зросло. За попередніми результатами, всіма категоріями господарства вироблено 2 484 тис. тонн, що на 5,5% перевищує показник 2018 року. 

Основне збільшення відбулося за рахунок галузі птахівництва, яка продемонструвала приріст у виробництві м’яса на 9,2% до 1374 тис. тонн. Свинарство та скотарство також забезпечили незначне збільшення – на 1,4% та 1,1% відповідно.

Слід відмітити, що нарощування виробництва відбулося лише за рахунок сільськогосподарських підприємств (на 10,0%), тоді як домогосподарства знизили його обсяги (на 3,0%) до 797 тис. тонн.

Щодо чисельності поголів’я, то станом на 01.01.2020 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я великої рогатої худоби скоротилося на 5,7%, свиней – на 4,9%, а птиці зросло на 3,6%.

Обсяги експорту м’ясної продукції протягом минулого року зросли на 22% до 499 тис. тонн. Нарощування присутності української м’ясної продукції на світових ринках відбувається завдяки галузі птахівництва. Частка м’яса птиці у загальних обсягах експорту становить 83% (415 тис. тонн, або на 26% більше ніж роком раніше). Найвищим попитом українська птиця користується в країнах Азії та Євросоюзу.

Обсяги експорту яловичини також зросли на 7%, а ось експорт свинини скоротився з 9 тис. до 6 тис . тонн.  

Внаслідок збільшення пропозиції вітчизняного м’яса відбулося скорочення обсягів його імпорту на 14% до 242 тис. тонн. Як і у попередні роки, м’ясний імпорт був представлений, в основному, свининою та м'ясом птиці, які у його структурі займають 42% та 55% відповідно. Імпортується  м'ясна продукція переважно із країн Євросоюзу – Польщі, Німеччини, Угорщини, Данії. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у 2019 році склала 11% проти 13% роком раніше.

За попередніми балансовими розрахунками, у 2019 році порівняно попереднім, споживання населенням м’яса залишилося на минулорічному рівні і склало 52,8 кг на особу.

У структурі споживання м’яса українцями найбільш вагомою залишається частка птиці – 49%, на свинину припадає 36%, на яловичину – 14%, на інші види − 1%.

За оцінками експертів, у 2020 році на внутрішньому ринку зберігатимуться основні тенденції попереднього року. Очікується подальше нарощування виробництва м’яса птиці (у межах 7%−8%) при стабілізації виробництва свинини та яловичини. Передбачається зростання обсягів експорту внаслідок нарощування присутності м’яса птиці на зовнішніх ринках. Разом з тим, очікується, що імпорт м’ясопродуктів не перевищить торішніх обсягів. Прогнозується, що середньодушове споживання м’яса та м’ясопродуктів українцями збільшиться на 4%−5%.

__________________________

[1] тут і далі для розрахунку середньодушового споживання  продовольства використовуються офіційні дані Держстату щодо чисельності населення

Файли: