Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції молока та м'яса за 2020 рік

01.02.2021

Економічний дискусійний клуб надає оцінку балансів попиту і пропозиції молока та молокопродуктів, м’яса і м'ясопродуктів за 2020 рік.

Молоко

У 2020 році криза у молочній галузі України знову поглибилася: активізувалася тенденція до скорочення поголів’я корів, і відповідно, зменшення виробництва молокосировини.

За попередніми статистичними даними, у минулому році всіма категоріями господарств України вироблено 9 255 тис. тонн молока, що на 4,2% менше, ніж у 2019 році (у 2019 році темп падіння склав 3,7%). При цьому сільгосппідприємства наростили виробництво молока на 0,8%, а у господарствах населення, які забезпечують 70% його надоїв, зафіксовано зниження обсягів на 6,2%.

Поголів'я корів за минулий рік зменшилося на 5,4% проти 5,0% у 2019 році та склало 1 693 тис. голів У сільгосппідприємствах поголів’я скоротилося – на 4,0%, у домогосподарствах – на 5,8%.

Падіння обсягів виробництва вітчизняної молокосировини стало чинником до суттєвого падіння обсягів експорту молочної продукції при одночасному стрімкому нарощуванні імпорту.

У 2020 році порівняно з попереднім, експорт молокопродуктів знизився на 33%, та склав, в перерахунку на молоко, 396 тис. тонн.

Скорочення обсягів експорту, насамперед, відбулося в результаті зменшення на 39% поставок масла вершкового, яке все ж залишається провідною позицією українського молочного експорту (57% від загального обсягу). Активними покупцями масла з початку поточного року були Марокко, Азербайджан, Туреччина, Молдова.

Загальний обсяг імпорту молочної продукції минулоріч склав 726 тис. тонн, що в 2,1 рази більше порівняно з 2019 роком. Зростання, передусім, відбувається за рахунок ввезення масла вершкового та сирів, обсяги імпорту яких зросли відповідно у 2,9 та 1,9 рази, при цьому їх частка у структурі імпорту молочних товарів становить близько 90%. Зазначена продукція надходить на вітчизняний ринок, переважно із  країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції, Литви), а також із Білорусі.

За балансовими розрахунками, у 2020 році порівняно з попереднім, наповнюваність внутрішнього ринку була на 2,5% вищою. Ураховуючи фактор скорочення населення[1], розрахункове середньодушове споживання молокопродуктів зросло на 6,6 кг, і склало, у еквіваленті молокосировини 207,1 кг на особу.

З огляду на поточні тенденції до скорочення поголів’я корів у 2021 році, експерти очікують подальше зменшення власного виробництва молока (у межах 2%-3%). На фоні очікуваного дефіциту вітчизняної молокосировини припускається незначне збільшення обсягів імпорту та зменшення експорту молокопродуктів. За рахунок вказаних чинників очікується скорочення середньодушового споживання молокопродуктів українцями у межах 1%-2%.

М'ясо

На відміну від попередніх двох років у 2020 році в Україні зафіксовано зменшення обсягів вітчизняного виробництва м’яса. За попередніми даними, всіма категоріями господарства вироблено 2 483 тис. тонн у забійній вазі, що на 0,4% менше показника 2019 року. 

Зменшення виробництва відбулося за рахунок галузі скотарства: обсяги виробництва яловичини скоротилися майже на 15% до 313 тис. тонн. Натомість у свинарстві та птахівництві забезпечено приріст – на 1,2% та 3,4% відповідно.

Необхідно відмітити, що сільськогосподарські підприємства у минулому році наростили виробництво м’яса на 0,3% до 1 702 тис. тонн, тоді як домогосподарства знизили його обсяги на 1,8% до 781 тис. тонн.

Щодо чисельності поголів’я, то станом на 01.01.2021 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я великої рогатої худоби скоротилося на 5,4%, птиці – на 9,3%, а свиней, навпаки, зросло на 2,0%.

Обсяги експорту м’ясної продукції у 2020 році залишилися на рівні попереднього року та склали 488 тис. тонн. Левову частку в українському експорті займає експорт м’яса птиці (понад 88%). У минулому році було експортовано 431 тис. тонн м’яса птиці, що на 4% більше, ніж роком раніше. Найвищим попитом українська птиця користується в країнах Азії (Саудівська Аравія, Ірак) та Євросоюзу (Нідерланди, Польща).

Експорт яловичини та свинини скоротився на третину.

Другий рік поспіль спостерігається скорочення обсягів імпорту м’яса до України. У 2020 році імпорт зменшився на 11% та склав 235 тис. тонн. Як і у попередні періоди, м’ясний імпорт був представлений, в основному, свининою та м'ясом птиці, які у його структурі займають 39% та 47% відповідно. Імпортується  м'ясна продукція переважно із країн Євросоюзу – Польщі, Німеччини, Словаччини, Данії. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у 2020 році склала 11% проти 12% роком раніше.

За попередніми балансовими розрахунками, у 2020 році порівняно попереднім, споживання населенням м’яса складає 53,1 кг на особу, що на 0,5 кг менше ніж у попередньому році.  

У структурі споживання м’яса українцями найбільш вагомою залишається частка птиці – 50%, на свинину припадає 36%, на яловичину – 13%, на інші види − 1%.

Кризові явища, які характерні як для української, так і світової економіки, а також суттєве подорожчання сировини для виробництва комбікормів є тими чинниками, які стримуватимуть розвиток вітчизняного м'ясовиробництва у 2021 році. За оцінками експертів, обсяги виробництва знаходитимуться практично на рівні попереднього року, хоч можливий незначний (у межах 1%-2%) приріст виробництва свинини та м’яса птиці. У другій половині року ймовірним є незначне нарощування експорту м’яса птиці. Середньодушове споживання м’яса та м’ясопродуктів українцями знаходитиметься у межах показників 2020 року.

 

___________________________________

[1] тут і далі для розрахунку середньодушового споживання  продовольства використовуються офіційні дані Держстату щодо чисельності населення

Файли: