Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції молока та м'яса за січень-квітень 2020 року

02.06.2020

Економічний дискусійний клуб надає оцінку балансів попиту і пропозиції молока та молокопродуктів, м’яса і м'ясопродуктів за 4 місяці 2020 року.

Молоко

Схоже на те, що 2020 рік стане черговим роком кризи вітчизняної молочарській галузі, яка спостерігається з 2014 року.

Так, згідно з даними статистики, у січні-квітні 2020 року виробництво молока всіма категоріями господарств України склало 2 260 тис. тонн, що на 3,6% (на 109 тис. тонн) менше, ніж за 4 місяці 2019 року. При цьому сільгосппідприємства скоротили виробництво молокосировини 1,2%, а у господарствах населення, які забезпечують дві третини обсягів надоїв, зафіксовано його зниження на 4,8%.

Поголів'я корів за чотири місяці поточного року зменшилося як в сільгосппідприємствах, так і господарствах населення − на 6,5%, або загалом на 124,3 тис. голів. Станом на 01.05.2020 в Україні нараховувалося 1783 тис. корів, із яких майже 76% утримується у домогосподарствах.

Падіння обсягів виробництва вітчизняної молокосировини стало чинником до суттєвого скорочення обсягів експорту молочної продукції при одночасному стрімкому нарощуванні імпорту.

За 4 місяці цього року порівняно з відповідним періодом попереднього, експорт молокопродуктів впав на 40%, та склав, в перерахунку на молоко, 128 тис. тонн.

У вартісній структурі експорту основні частки припадають на масло вершкове (біля 35%), молоко згущене (24%) та сир (11%). Активними покупцями української молочної продукції є здебільшого країни колишнього СРСР (Молдова, Грузія, Азербайджан, Вірменія).

Загальний обсяг імпорту молочної продукції за січень-квітень цього року склав 231 тис. тонн, що в 3,3 рази більше порівняно чотирма місяцями 2019 року. Зростання, насамперед, відбувається за рахунок збільшення ввезення масла (+11 разів) та сирів (+2,4 рази). Вказані товари надходять на вітчизняний ринок, в основному, із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції, Нідерландів та інших).

Разом з тим, згідно з балансовими розрахунками, за 4 місяці цього року порівняно з аналогічним періодом 2019 року наповнюваність внутрішнього ринку молокосировиною зросла, чому сприяло помітне скорочення експорту молокопродуктів та стрімкий ріст імпорту. А враховуючи чинник до скорочення чисельності населення країни розрахункове середньодушове споживання населенням молочної продукції зросло порівняно з попереднім періодом минулого року на 1,9 кг, і в середньому, склало 57,7 кг у розрахунку на особу.

М'ясо

На противагу молочарській галузі, з початку 2020 року в Україні зберігається тенденція попередніх років до нарощування виробництва м’яса. Щоправда, такий ріст забезпечується, в основному, за рахунок галузі птахівництва.  

Відповідно до даних статистики, за січень-квітень поточного року всіма категоріями господарств реалізовано 836 тис. тонн м’яса всіх видів у забійній вазі, що на 2,4% більше ніж торік. При цьому, виробництво м’яса птиці зросло на 6,6%, а обсяги виробництва свинини скоротилися на 1,9%, яловичини – на 3,9%.

Слід відмітити, що нарощування виробництва відбулося лише за рахунок сільськогосподарських підприємств (+5,2%), тоді як домогосподарства знизили його обсяги (−2,8%).

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.05.2020 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 6,8%, свиней – на 6,2%, птиці − на 1,2%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів у січні–квітні ц.р. склав 151 тис. тонн, що на 5,2% менше, ніж у аналогічному періоду 2019 року. Імпорт за вказаний період зменшився набагато суттєвіше – на 28% до 61 тис. тонн.

М’ясо птиці котрий рік поспіль зберігає позиції лідера українського м’ясного експорту, частка якого у структурі експорту перевищує 90%. У натуральному виразі за 4 місяці ц. р. його експортовано 138 тис. тонн, що на 1% менше порівняно з відповідним періодом минулого року. Понад 50% експорту м’яса птиці у січні-квітні ц. р. надійшло на ринки Саудівської Аравії, Об’єднаних Арабських Еміратів та Нідерландів.

У м’ясному імпорті провідні позиції посідають: м’ясо птиці (48% від загального обсягу) та свинина (36%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, переважно, із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Нідерландів, Угорщини). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса за чотири місяці цього року скоротилася до 8% проти 12% у відповідному минулорічному періоді.

За балансовими розрахунками, у січні–квітні поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами знаходилася приблизно на минулорічному рівні.

Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 4 місяці цього року склало 17,8 кг на особу, що на 0,2 кг перевищує показник січня-квітня 2019 року.