Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції молока та м'яса за січень-липень 2020 року

08.09.2020

Економічний дискусійний клуб надає оцінку балансів попиту і пропозиції молока та молокопродуктів, м’яса і м'ясопродуктів за 7 місяців 2020 року.

Молоко

За результатами семи місяців поточного року можна зробити висновок, що кризові процеси у вітчизняній молочарській галузі продовжуються.

Згідно з даними статистики, у січні-липні 2020 року виробництво молока всіма категоріями господарств України склало 5 539 тис. тонн, що на 3,9% (на 226 тис. тонн) менше, ніж у відповідному періоді 2019 року. При цьому сільгосппідприємства скоротили виробництво молокосировини на 1,1%, а у господарствах населення, які забезпечують 70% обсягів надоїв, зафіксовано падіння на 4,1%.

Поголів'я корів з початку року також продовжує зменшуватися. За 7 місяців воно скоротилося в сільгосппідприємствах − на 6,0%, у господарствах населення − на 6,4%, або загалом на 120 тис. голів. Станом на 01.08.2020 в Україні нараховувалося 1 776 тис. корів, із яких майже 76% утримувалося у домогосподарствах.

Падіння обсягів виробництва вітчизняної молокосировини стало чинником до суттєвого скорочення обсягів експорту молочної продукції при одночасному стрімкому нарощуванні імпорту.

Протягом січня-липня цього року порівняно з відповідним періодом попереднього, експорт молокопродуктів впав майже на 40%, та склав, в перерахунку на молоко, 231 тис. тонн.

У вартісній структурі експорту основні частки припадають на молоко та вершки згущені (30%), масло вершкове (27%), морозиво (11%) та сир (11%). Активними покупцями української молочної продукції є здебільшого країни колишнього СРСР (Молдова, Грузія, Азербайджан, Вірменія), а також Ізраїль.

Загальний обсяг імпорту молочної продукції за 7 місяців цього року склав 442 тис. тонн, що в 3,4 рази більше порівняно січнем-липнем 2019 року. Зростання, насамперед, відбувається за рахунок збільшення обсягів ввезення масла (+13 разів) та сирів (+2,4 рази). У вартісній структурі імпорту частка сирів складає 65%, масла вершкового 17%. Вказані товари надходять на вітчизняний ринок, в основному, із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції, Нідерландів та інших).

Скорочення експорту молокопродуктів та стрімкий ріст імпорту, навіть на фоні зменшення вітчизняного виробництва молокосировини, сприяли зростанню наповнення внутрішнього ринку молокопродуктами порівняно з минулорічними показниками. Внаслідок цього, та зважаючи на чинник скорочення чисельності населення країни, розрахункове середньодушове споживання населенням молочної продукції зросло порівняно з попереднім періодом минулого року на 10,6 кг (або на 9%), і в середньому, склало за 7 місяців поточного року 123,2 кг у розрахунку на особу.

 

М'ясо

У 2020 році в Україні зберігається тенденція до нарощування виробництва м’яса птиці, при цьому обсяги виробництва яловичини та свинини скорочуються.  

Відповідно до даних статистики, за січень-липень поточного року всіма категоріями господарств реалізовано 1 372 тис. тонн м’яса всіх видів у забійній вазі, що на 1,0% більше ніж торік. При цьому, виробництво м’яса птиці зросло на 4,5%, виробництво свинини скоротилися на 1,9%, яловичини – на 7,3%.

Слід відмітити, що нарощування виробництва м’яса птиці відбулося лише за рахунок сільськогосподарських підприємств (+5,3%), тоді як домогосподарства знизили його обсяги (−2,5%).

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.08.2020 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 6,7%, свиней – на 4,4%, птиці − на 3,4%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів у січні–липні ц.р. склав 285 тис. тонн, що на 0,8% менше, ніж у аналогічному періоду 2019 року. Імпорт за вказаний період зменшився дещо суттєвіше – на 15,5% до 122 тис. тонн.

Котрий рік поспіль український м’ясний експорт, переважно представлений м’ясом птиці, частка якого у вартісній структурі експорту становить майже 80%. У натуральному виразі за 7 місяців ц. р. м’яса птиці експортовано 254 тис. тонн, що на 4% більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Близько 50% експорту м’яса птиці у січні-липні ц. р. надійшло на ринки Саудівської Аравії (19%), Нідерландів (16%) та Об’єднаних Арабських Еміратів (11%).

У м’ясному імпорті провідні позиції посідають: м’ясо птиці (48% від загального обсягу) та свинина (38%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, переважно, із країн ЄС (Польщі, Данії, Німеччини) та Канади. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса за сім місяців цього року скоротилася до 10% проти 12% у відповідному минулорічному періоді.

За балансовими розрахунками, у січні–липні поточного року, розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів становило 28,9 кг на особу, що відповідає рівню цього показника за аналогічний період минулого року.

 

Файли: