Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції: молоко, м'ясо

11.11.2019

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції молока та м’яса станом на 01.10.2019.

Молоко

Падіння поголів’я корів є основним чинником скорочення виробництва молокосировини в Україні. За даними статистики, у січні−вересні ц. р. всіма категоріями господарств вироблено 7 611 тис. тонн молока, що на 3,5% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому у сільгосппідприємствах виробництво молока скоротилося на 1,2%, а у господарствах населення, які забезпечують понад 70% його надоїв, зафіксовано його зменшення на 4,4%.

Довідково: за даними статистики, станом на 01.10.2019 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 4,8% (в т. ч. у господарствах населення – на 4,5%, сільгосппідприємствах – на 5,9%).

Внаслідок обмеженої пропозиції вітчизняної молокосировини, з початку поточного року суттєво пригальмував експорт молочної продукції. За 9 місяців ц. р. порівняно відповідним періодом минулого року її експорт зменшився на 26% та склав, в перерахунку на молоко, 457 тис. тонн.

Скорочення обсягів експорту, насамперед, відбулося в результаті зменшення на 35%у поставок масла вершкового, яке все ж залишається провідною позицією українського молочного експорту (66% від загального обсягу). Активними покупцями масла з початку поточного року були Азербайджан, Грузія, Молдова.

Зростаючі обсяги імпорту молокопродуктів частково компенсують скорочення внутрішнього виробництва. Загальний обсяг імпорту молочної продукції у січні−вересні склав 195 тис. тонн, що в 1,5 рази більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Зростання, передусім, відбувається за рахунок ввезення сирів, обсяг імпорту яких за 9 місяців збільшився у 1,7 рази, при цьому їх частка у структурі імпорту молочних товарів перевищила 80%. Сири надходять на вітчизняний ринок із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).

За балансовими розрахунками, у січні−вересні поточного року порівняно з аналогічним періодом попереднього, незважаючи на скорочення внутрішнього виробництва молока наповнюваність внутрішнього ринку залишилася практично на минулорічному рівні, що обумовлено зменшенням обсягів експорту на нарощуванням імпорту. Розрахункове середньодушове споживання населенням молокопродуктів зросло на 0,1 кг (ураховуючи фактор скорочення населення), і в середньому склало, у еквіваленті молокосировини, 152,7 кг на особу.

М'ясо

З початку 2019 року на внутрішньому ринку зберігається позитивна тенденція до нарощування загальних обсягів виробництва м’яса всіма категоріями вітчизняних господарств, темп якого за 9 місяців склав 106,4%.

У січні−вересні ц. р. приріст м’ясовиробництва забезпечили всі галузі тваринництва: виробництво свинини зросло на 1,6%, яловичини– на 3,7%, м’яса птиці – на 9,8%. Нарощування виробництва м’ясосировини відбувається за рахунок сільськогосподарських підприємств, які збільшили його на 10,9%. Разом з тим у господарствах населення виробництво скоротилося на 3,3%.  

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.10.2019 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 5,1%, свиней – на 3,1%, одночасно поголів’я птиці зросло на 4,6%.

Ріст внутрішнього виробництва м’яса стимулює нарощування експорту м’ясопродуктів (у перерахунку на м'ясо), який у січні–вересні ц. р. становив 355 тис. тонн («плюс» 21% до аналогічного періоду 2018 року), та одночасне скорочення імпорту («мінус» 8,5% до 192 тис. тонн).

Частка м’яса птиці у структурі експорту перевищила 86%, що склало у натуральному виразі 304 тис. тонн, або на 24% вище показника минулорічного періоду. Близько половини експорту м’яса птиці з початку року надійшло на ринки Саудівської Аравії, Нідерландів, Словаччини.

У м’ясному імпорті провідні позиції зберігають м’ясо птиці (51% від загального обсягу) та свинина (40%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, в основному із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Нідерландів, Угорщини). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса складає у межах 12%.

За балансовими розрахунками, за 9 місяців поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами майже на 2% перевищує показник відповідного періоду минулого року.

Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 9 місяців ц. р. склало 37,3 кг на особу, що на 0,8 кг більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Файли: