Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції окремих видів продовольства станом на 1 жовтня 2020 року

22.10.2020

Економічний дискусійний клуб надає оцінку балансів попиту і пропозиції цукру, молока і молокопродуктів, м’яса і м'ясопродуктів станом на 1 жовтня 2020 року.

Цукор

В Україні в активній фазі знаходиться процес збирання цукрових буряків та цукроваріння. Площі збирання цукрових буряків у поточному сезоні складають 216,3 тис. га, що практично відповідає рівню минулого року (218,8 тис. тонн). Проте, через посушливі кліматичні умови, врожайність цукросировини очікується дещо нижчою, ніж роком раніше, що відповідно позначиться на обсягах виробництва цукру.

За оцінками ЕДК, виробництво цукру у 2020/2021 маркетинговому році[1] становитиме орієнтовно 1,25 млн. тонн, або на 20% менше, ніж у попередньому сезоні.

Разом з тим балансові розрахунки свідчать, що виробленого обсягу цукру буде цілком достатньо для покриття внутрішнього попиту протягом поточного сезону, а також формування незначного експортного ресурсу.  

З урахуванням залишків цукру на початок нового сезону (01.09.2020), які склали 0,37 млн. тонн, загальна пропозиція цукру у 2020/2021 МР оцінюється у 1,6 млн. тонн.

Внутрішнє продовольче споживання оцінюється у 1,25 млн. тонн, з розрахунку 30 кг на особу на рік, що відповідає фактичним показникам останніх трьох років. За умови відсутності імпорту, експортний ресурс у поточному сезоні становитиме 40 тис. тонн. Перехідні залишки на кінець сезону складатимуть 0,25 млн. тонн.

З огляду на очікуване зменшення наповнюваності внутрішнього ринку, а також збільшення витрат на виробництво буряків та цукру, зростання цін на нього є невідворотнім, що споживачі вже помітити у жовтні ц. р. на цінниках у торговельних мережах.

При цьому слід нагадати, за попередні 5 років рівень споживчих цін на цукор практично не змінився. Так, у вересні 2020 року в середньому по Україні середня ціна цукру становила 14,94 грн./кг, що відповідає її рівню у листопаді 2016 року

Довідково: ІСЦ на цукор 2016 р. – 98,8%, 2017 р. – 92,6%, 2018 р. – 90,7%, 2019 р. – 102,2%, 9 міс. 2020 р. – 105,2%.

Молоко

У 2020 році зберігається тенденція до зменшення вітчизняного виробництва молока.

За результатами 9 місяців ц. р. виробництво молока всіма категоріями господарств України склало 7 273 тис. тонн, що на 4,0% (на 302 тис. тонн) менше, ніж у відповідному періоді 2019 року. При цьому сільгосппідприємства скоротили виробництво молокосировини на 0,1%, а у господарствах населення, які забезпечують 70% обсягів надоїв, зафіксовано падіння на 5,5%.

Поголів'я корів також продовжує зменшуватися. За 9 місяців воно скоротилося в сільгосппідприємствах − на 4,9%, у господарствах населення − на 6,4%, або загалом на 114 тис. голів. Станом на 01.10.2020 в Україні нараховувалося 1756 тис. корів, із яких майже 76% утримувалося у домогосподарствах.

Падіння обсягів виробництва вітчизняної молокосировини обумовлює стрімке скорочення обсягів експорту молочної продукції при одночасному нарощуванні імпорту.

Протягом січня-вересня цього року порівняно з відповідним періодом попереднього, експорт молокопродуктів впав на 36%, та склав, в перерахунку на молоко, 293 тис. тонн.

У вартісній структурі експорту основні частки припадають на молоко та вершки згущені (30%), масло вершкове (26%), морозиво (10%) та сир (10%). Активними покупцями української молочної продукції є здебільшого країни колишнього СРСР (Молдова, Грузія, Азербайджан, Вірменія).

Загальний обсяг імпорту молочної продукції за 9 місяців цього року склав 566 тис. тонн, що в 2,9 рази більше порівняно з січнем-вереснем 2019 року. Зростання, насамперед, відбувається за рахунок збільшення обсягів ввезення масла (+6,8 рази) та сирів (+2,3 рази). У вартісній структурі імпорту частка сирів складає 66%, масла вершкового 16%. Вказані товари надходять на вітчизняний ринок, в основному, із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції, Нідерландів та інших).

Скорочення експорту молокопродуктів та стрімкий ріст імпорту, навіть на фоні зменшення вітчизняного виробництва молокосировини, сприяли деякому збільшенню наповненості внутрішнього ринку молокопродуктами порівняно з минулорічними показниками. Внаслідок цього, та зважаючи на чинник скорочення чисельності населення країни, розрахункове середньодушове споживання населенням молочної продукції зросло порівняно з попереднім періодом минулого року на 9,4 кг (або на 6%), і в середньому, склало за 9 місяців поточного року 162,5 кг у розрахунку на особу.

М'ясо

За результатами 9 місяців 2020 року в Україні зберігається тенденція до нарощування виробництва м’яса птиці, при цьому обсяги виробництва яловичини та свинини скорочуються.  

Відповідно до даних статистики, за січень-вересень поточного року всіма категоріями господарств реалізовано 1 750 тис. тонн м’яса всіх видів у забійній вазі, що на 0,5% більше ніж торік. При цьому, виробництво м’яса птиці зросло на 3,5%, виробництво свинини скоротилися на 2,5%, яловичини – на 5,9%.

Нарощування виробництва м’яса птиці відбулося винятково за рахунок сільськогосподарських підприємств (+4,0%), тоді як домогосподарства знизили обсяги (−1,6%).

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.10.2020 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 6,3%, свиней – на 1,1%, птиці − на 4,5%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів за три квартали року склав 363 тис. тонн, що на 2,3% більше, ніж у аналогічному періоду 2019 року. Імпорт за вказаний період зменшився на 12,5% до 168 тис. тонн.

Український м’ясний експорт, переважно, представлений м’ясом птиці, частка якого у вартісній структурі експорту становить майже 80%. У натуральному виразі за 9 місяців ц. р. м’яса птиці експортовано 324 тис. тонн, що на 7% більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Близько 50% експорту м’яса птиці у січні-вересні ц. р. надійшло на ринки Саудівської Аравії, Нідерландів та Об’єднаних Арабських Еміратів.

У м’ясному імпорті провідні позиції посідають: м’ясо птиці (48% від загального обсягу) та свинина (38%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, переважно, із країн ЄС (Польщі, Данії, Німеччини). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса за сім місяців цього року скоротилася до 11% проти 12% у відповідному минулорічному періоді.

За балансовими розрахунками, у січні–вересні поточного року, розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів становило 37 кг на особу, що практично відповідає рівню цього показника у аналогічному періоді минулого року.

_________________________

[1] цукровий маркетинговий рік триває з 1 вересня поточного року до 31 серпня наступного року

Файли: