Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів Частина ІІ

16.11.2016

ЧАСТИНА ІІ (продукція рослинного походження)

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.11.2016.

Зерно

За даними статистики, на 01.11.2016 зернові культури були зібрані на площі 12,8 млн. га, або 89,2% площ, посіяних під урожай поточного року. Виробництво зерна становило 56,1 млн. тонн (у початково оприбуткованій вазі), з них 25% вирощено господарствами населення. Середня врожайність на зазначену дату склала 43,8 ц/га зерна (на 3,2 ц більше, ніж торік).

У листопаді загальну оцінку валового збору зернових культур у сезоні 2016/2017 років залишено на рівні попереднього місяця, а саме 63,5 млн. тонн, в тому числі пшениці – 26,0 млн. тонн, ячменю – 9,6 млн. тонн, кукурудзи – 25,5 млн. тонн.

Незмінною, порівняно з попереднім місяцем, залишається експертна оцінка інших показників річного балансу.

Попит внутрішнього ринку у зерні оцінено у 24,5 млн. тонн, із нього на продовольчі потреби спрямовуватиметься 6,0 млн. тонн.

За умови формування достатніх для підтримки продовольчої безпеки країни перехідних залишків (5,6 млн. тонн) експортні можливості оцінюються у 41,0 млн. тонн, із них 16,6 млн. тонн пшениці, 5,6 млн. тонн ячменю та 18,0 млн. тонн кукурудзи.

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−жовтні поточного маркетингового сезону Україна експортувала 14,8 млн. тонн зерна та продуктів його переробки, що на 6% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Із загального обсягу експорту пшениці вивезено 9,0  млн. тонн (на 16% більше), ячменю – 3,7 млн. тонн (на 11% більше), кукурудзи – майже 2,0 млн. тонн (на 28% менше).

Основними споживачами українського зерна залишаються країни Африки та Азії: пшениці – Єгипет, Таїланд, Індонезія; ячменю – Саудівська Аравія; кукурудзи – Китай, Єгипет.

Станом на 1 листопада ц. р. у наявності суб’єктів господарювання, які займаються зберіганням та переробкою, було 27,1 млн. тонн зерна, із якого 12,1 млн. тонн пшениці, 2,8 млн. тонн ячменю, 10,5 млн. тонн кукурудзи.

Олії рослинні

Станом на 01.11.2016 в Україні практично завершено збирання олійних культур. Зокрема, соняшник зібрано на 97,5% площ, що підлягали до збирання. Намолочено 13,2 млн. тонн насіння, що вже на 18% перевищує показник урожаю минулого року.

Збільшення виробництва олійних культур активізувало олієжирову промисловість. У вересні−жовтні 2016/2017 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 955 тис. тонн олій рослинних, що на 25% більше, ніж у відповідному періоді минулого сезону (у тому числі соняшникової олії вироблено 916 тис. тонн).

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 101 тис. тонн, або 2,4 кг в розрахунку на одну особу. Експорт склав 758 тис. тонн, що на 11% перевищує показник вересня−жовтня 2015/2016 років.

Більше  половини українського експорту олії надійшло на ринки Індії, Китаю та Нідерландів. Імпорт олій склав 40 тис. тонн, із нього 88% − це пальмова олія, яка імпортується, переважно, з Індонезії.

Загалом, за оцінками, у 2016/2017 маркетинговому сезоні виробництво олій рослинних становитиме 5,8 млн. тонну, в тому числі олії соняшникової – 5,5 млн. тонн.

Експорт очікується у обсязі 5,4 млн. тонн, із нього олії соняшникової – 5,0 млн. тонн, імпорт – 0,2 млн. тонн.

Споживання олій рослинних очікується на рівні 13,4 кг на одну особу на рік, або в межах раціональної норми.

Цукор

 В Україні завершується сезон збирання цукрових буряків та виробництва цукру.

Станом на 1 листопада ц. р. цукрові буряки викопано на 67% площ, зібрано 9,0 млн. тонн буряків при середній урожайності 459 ц/га, що на 12,5% вище минулорічного показника.

За даними профільної асоціації «Укрцукор» у поточному сезоні 42 заводи здійснюються переробку цукрових буряків.

Виробництво бурякового цукру у вересні−жовтні 2016/2017 маркетингового сезону склало 1063 тис. тонн, що на 34% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Як і роком раніше, імпорт цукру відсутній. Водночас значно активізувався його експорт з України. Так, за 2 місяці поточного сезону встановлено рекорд з експорту цукру – вивезено 101 тис. тонн, що у 11 разів перевищує показник вересня−жовтня 2015/2016 років. Майже 50% експортних поставок цукру (у вартісному виразі) здійснено до Шрі−Ланки, Грузії та Казахстану.

Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року та його внутрішнє споживання у вересні−жовтні, розрахункові залишки цукру на 01.11.2016 оцінено у 895 тис. тонн.

Загалом, у листопаді зберігається оцінка попереднього місяця щодо виробництва цукру у сезоні  2016/2017 років – на рівні 1825 тис. тонн. Водночас оцінку можливого експорту підвищено до 130 тис. тонн. При цьому, розрахункові залишки цукру на кінець поточного сезону оцінюються у 260 тис. тонн, або у межах двомісячної потреби у його продовольчому споживанні.