Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.01.2017

19.01.2017

Економічний дискусійний клуб, за результатами засідання міжвідомчої робочої групи, оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.01.2017.

Зерно

Відповідно до попередніх даних, у 2016 році в Україні було зібрано рекордний врожай зернових культур − майже 66 млн. тонн, що на 9,7% вище попереднього року та на 1,8 млн. тонн перевищує оцінку листопада. Із загального обсягу виробництва пшениці зібрано 26,0 млн. тонн (на 1,8% менше, ніж у 2015 році), ячменю − 9,4 млн. тонн (на 13,8% більше), кукурудзи – 28,0 млн. тонн (на 19,9% більше).

Попит внутрішнього ринку у зерні оцінено у 24,4  млн. тонн, із нього на продовольчі потреби спрямовуватиметься майже 6,0 млн. тонн.

За умови формування достатніх для підтримки продовольчої безпеки країни перехідних залишків (5,6 млн. тонн) та ураховуючи попередні дані щодо валового збору зерна, експортні можливості підвищено до 43,7 млн. тонн, із них 16,5 млн. тонн пшениці, 5,3 млн. тонн ячменю та 20,9 млн. тонн кукурудзи.

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−грудні поточного маркетингового сезону Україна експортувала 23,3 млн. тонн зерна та продуктів його переробки, що на 6,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Із загального обсягу експорту пшениці вивезено 11,9  млн. тонн (на 10,5% більше), ячменю – 4,4 млн. тонн (на 10,4% більше), кукурудзи – 6,9 млн. тонн (на 1,7% менше).

Основними споживачами українського зерна залишаються країни Африки та Азії: пшениці – Єгипет, Індонезія; ячменю – Саудівська Аравія; кукурудзи – Китай, Єгипет.

Олії рослинні

З огляду на високий врожай насіння олійних культур у поточному маркетинговому сезоні, приріст  виробництва демонструє також олієжирова галузь.

У вересні−грудні 2016/2017 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 2 080 тис. тонн олій рослинних, що на 24% більше, ніж у відповідному періоді минулого сезону (у тому  числі соняшникової олії вироблено 2 002 тис. тонн).

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 201 тис. тонн, або 4,7 кг в розрахунку на одну особу. Експорт склав 1 903 тис. тонн, що на 17% перевищує показник вересня−грудня 2015/2016 років.

Більше половини українського експорту олії надійшло на ринки Індії, Китаю та Нідерландів. Імпорт олій склав 82 тис. тонн (+19% до відповідного періоду минулого сезону), із нього майже 90% − це пальмова олія, яка імпортується, переважно, з Індонезії.

Загалом, за грудневими оцінками, у 2016/2017 маркетинговому сезоні виробництво олій рослинних становитиме 5,8 млн. тонну, в тому числі олії соняшникової – 5,5 млн. тонн.

Експорт очікується у обсязі 5,4 млн. тонн, із нього олії соняшникової – 5,0 млн. тонн, імпорт – 0,2 млн. тонн.

Споживання олій рослинних очікується на рівні 13,4 кг на одну особу на рік, або в межах раціональної норми.

Молоко

За попередніми даними, у 2016 році всіма категоріями господарств України вироблено 10 387 тис. тонн молока, що на 2,1% менше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.01.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 2,7%.

Обсяги експорту молочної продукції у минулому році зменшилися на 7,3% (до 447 тис. тонн). Продукція переважно експортувалася до країн колишнього СРСР (Казахстан, Грузія, Молдова, ін.), а також до Єгипту.

Імпорт молокопродуктів зріс на 33,1% до 102 тис. тонн. Найбільші поставки молочної продукції здійснюються із країн Євросоюзу (Польща, Німеччина, Франція). Незважаючи на суттєве зростання імпорту молочної продукції, його частка у внутрішньому продовольчому споживанні залишається у межах одного відсотка.

Основними товарними позиціями українського молочного експорту є масло вершкове (54%), імпорту – сири (72%).

За балансовими розрахунками, у 2016 році середньодушове споживання населенням молока і молокопродуктів склало 209,4 кг, що на 0,5 кг менше, ніж у 2015 році та становить лише 55% від раціональної норми.

З огляду на поточні тенденції до скорочення поголів’я корів, на відтворення якого необхідно щонайменше 2 роки, у 2017 році залишається висока ймовірність до подальшого зменшення споживання молочної продукції українцями.

М'ясо

За попередніми статистичними даними, у 2016 році всіма категоріями господарств вироблено 2 323 тис. тонн м’яса всіх видів у забійній вазі, що відповідає рівню 2015 року. При цьому, виробництво свинини та м’яса птиці зросло на 0,1% та 2,4% відповідно, а виробництво яловичини продовжило тенденцію до падіння, яке склало 5,1%.

Довідково: за даними статистики, станом на 01.01.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 2,0%, свиней – на 5,5% та птиці –на 0,8%.

Минулий рік характеризувався зростанням обсягів зовнішньої торгівлі м’ясною продукцією: експорт порівняно з 2015 роком зріс на 23,8% (до 302 тис. тонн), імпорт – на 14,7% (182 тис. тонн).

Нарощування присутності української м’ясної продукції на світових ринках відбувається завдяки галузі птахівництва. Частка м’яса птиці у загальних обсягах експорту становить 79% (240 тис. тонн, або на 49% більше ніж роком раніше). Найвищим попитом українська птиця користується в Іраку, Єгипті та Нідерландах.

М’ясний імпорт представлений, в основному, свининою та м'ясом птиці, які у його структурі займають 43% та 47% відповідно. Імпортується м'ясна продукція переважно із Польщі та Німеччини. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у 2016 році склала 8,0%.

У 2016 році порівняно попереднім споживання населенням м’яса зросло на 0,5 кг і склало 51,4 кг на особу. Незважаючи на приріст даного показника, споживання м’яса відстає від раціональної норми на 36%. У структурі споживання м’яса найбільшу питому вагу займало м'ясо птиці – 46%, на свинину припадало 38%, на яловичину – 15%, на інші види − 1%.  

Цукор

За попередніми даними, валовий збір цукрових буряків у 2016/2017 маркетинговому році склав 13,9 млн. тонн, що на 34% вище порівняно із минулим сезоном. 

Виробництво бурякового цукру у вересні−грудні 2016/2017 МР становило 1 998 тис. тонн, що на 40% перевищує минулорічний показник.

Як і роком раніше, імпорт цукру відсутній. Водночас його експорт продовжує бити всі рекорди. Так, за 4 місяці поточного сезону цукру експортовано 344 тис. тонн проти 10 тис. тонн у відповідному періоді минулого року. Понад 30% експортних поставок (у вартісному виразі) здійснено до Шрі−Ланки, Грузії та Тунісу.

Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року та його внутрішнє споживання у вересні−грудні, розрахункові залишки цукру на 01.01.2017 оцінено у 1 326 тис. тонн.

Загалом, за попередніми оцінками виробництво цукру у сезоні 2016/2017 років склало 2 008 тис. тонн (на 40% вище, ніж у 2015/2016 МР). З огляду на фактичні тенденції перших трьох місяців маркетингового сезону, переглянуто оцінку експорту цукру − до 450 тис. тонн та обсягу фонду споживання цукру населенням – до 1535 тис. тонн. Залишки цукру на кінець поточного маркетингового сезону оцінюються у 148 тис. тонн, або на рівні місячної потреби.

Яйця та яйцепродукти

За попередніми даними, у 2016 році виробництво яєць всіма категоріями господарств склало 15,1 млрд. штук, що на 9,9% менше, ніж роком раніше.

Експорт яєць і яйцепродуктів становив 1,9 млрд. штук (на 3,6% менше ніж у 2015 році), імпорт – 109 млн. штук (на 41,8% менше). Ресурсне наповнення внутрішнього ринку дозволило забезпечити середньорічне споживання яєць населенням на рівні 258 штук на особу проти 280 штук роком раніше (раціональна норма − 290 штук).

За експертними оцінками, у 2017 році можна очікувати на нарощування виробництва яєць від птиці всіх видів до 16 млрд. штук (+6% до 2016 року).

Також очікується зростання експорту у межах 8%−9%. Імпорт очікується на рівні попереднього року.

За оцінками, споживання яєць та яйцепродуктів населенням у 2017 році може зрости до 273 штук на особу.

Файли: