Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.05.2018

14.05.2018

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.05.2018.

Зерно

Зберігається уповільнення темпів експорту українського зерна. Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−квітні 2017/2018 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у зерновому еквіваленті) склав 35,1 млн. тонн, що на 8% менше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Зниження обсягів спостерігається по всіх основних позиціях українського зернового експорту, а саме: пшениці вивезено 16,1 млн. тонн (на 2% менше), ячменю – 4,2 млн. тонн (на 19% менше), кукурудзи – 14,5 млн. тонн (на 10% менше).

Основними споживачами українського зерна залишаються країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Єгипет, Іспанія, Марокко, Індонезія; ячменю – Саудівська Аравія, Китай; кукурудзи – Нідерланди, Єгипет, Іспанія та Китай. 

Слід відмітити, що у поточному маркетинговому періоді суттєво зросли темпи експорту жита, якого за 10 місяців сезону вивезено 35 тис. тонн, що у 5,8 рази перевищує показник відповідного періоду минулого року. Основними покупцями нашого жита є Польща та Литва.

У квітні ц. р. оцінки більшості основних показників річного балансу порівняно з попереднім місяців практично не змінилися, а саме:

  • попит внутрішнього ринку − 21,7 млн. тонн, у тому числі: на продовольчі потреби передбачено 5,7 млн. тонн, фуражні цілі – 11 млн. тонн;
  • раціональний[1] експорт – 42,3 млн. тонн, зокрема пшениці – 17,6 млн. тонн, ячменю – 5,2 млн. тонн, кукурудзи – 19,1 млн. тонн;

перехідні залишки на 01.07.2018 − 6,0 млн. тонн.

Довідково: за остаточними даними, валовий збір зерна в Україні у 2017/2018 маркетинговому році склав 61,9 млн. тонн, що 0,4% більше проти минулого сезону. При цьому, пшениці отримано 26,2 млн. тонн (на 0,4% більше), кукурудзи – 24,7 млн. тонн (на 12% менше), ячменю – 8,3 млн. тонн (на 12% менше), жита – 0,5 млн. тонн (на 30% більше).

Олії рослинні

За експертними оцінками, за 8 місяців 2017/2018 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 4,1 млн. тонн олій рослинних, у тому числі соняшникової олії – майже 4,0 млн. тонн, що на 7% менше, ніж у відповідному періоді минулого сезону. 

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 366 тис. тонн, або 8,6 кг в розрахунку на одну особу.

Понад 93% виробленої в Україні олії відправлено на експорт. Загальний обсяг експорту у вересні−квітні поточного маркетингового року склав 3,9 млн. тонн олій, що на 6% менше показника відповідного періоду минулого сезону. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Китай, Іспанію.

Темпи імпорту олій у поточному сезоні перевищують минулорічні. Так, за 8 місяців 2017/2018 МР імпорт олій склав 178 тис. тонн, що на 22% більше, ніж у аналогічному періоді минулого сезону. Близько 90% від обсягів загального імпорту складає пальмова олія, основним імпортером якої є Індонезія. 

Цукор

Темпи експорту українського бурякового цукру у поточному 2017/2018 маркетинговому році є вдвічі нижчими, ніж у попередньому сезоні.

За даними митної статистики, за 8 місяців цього сезону експортовано 379 тис. тонн цукру (в 1,8 рази менше порівняно із вереснем–квітнем 2016/2017 років). Найбільші обсяги вітчизняного цукру імпортували Узбекистан, Туреччина, Лівія, Шрі-Ланка. Імпорт цукру до України був практично відсутнім.

Внутрішнє споживання цукру у вересні−квітні 2017/2018 МР оцінено у 850 тис. тонн.

Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року, фактичне внутрішнє споживання та експорт, його залишки на 01.05.2018 розрахунково становлять 1,1 млн. тонн, що в 1,8 рази перевищує їх рівень на аналогічну дату минулого року.

 

Зважаючи на затримку надходження окремих статистичних даних, обумовленою значною кількістю вихідних днів у травні, баланси попиту і пропозиції тваринницької продукції будуть оприлюднені у третій декаді місяця.
____________________________________

[1] під раціональним експортом тут слід розуміти обсяги зернових ресурсів,  які можуть бути експортовані протягом маркетингового року, без загрози продовольчій безпеці країни

Файли: