Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.06.2016

15.06.2016

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції зерна, молока, м'яса, олій рослинних, цукру станом на 01.06.2016.

Зерно 

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−травні  поточного маркетингового сезону Україна вже експортувала 37,2 млн. тонн зерна та продуктів його переробки, що на 13,9% більше, ніж у відповідному періоді минулого року та є абсолютним рекордом для України.

Із загального обсягу експорту пшениці та продуктів її переробки вивезено 16,0 млн. тонн (на 48,2% більше, ніж торік), ячменю – 4,4 млн. тонн (на 2,3% менше), кукурудзи – 16,5 млн. тонн (на 2,4% менше).

Найбільшими імпортерами українського зерна є: пшениці – Єгипет, Таїланд; ячменю – Саудівська Аравія; кукурудзи – Китай та  Іспанія. 

Загальний обсяг експорту у маркетинговому періоді, за червневими оцінками, становитиме 40 − 41 млн. тонн. 

Обсяг експорту збільшено за рахунок перегляду потреби у кормах для годівлі сільськогосподарських тварин, виходячи із даних статистики про тривалу тенденцію до скорочення їх поголів’я.  

При цьому, обсяг перехідних залишків на кінець маркетингового року оцінюється у 5,7 млн. тонн (з них 2,9 млн. тонн пшениці), що цілком відповідає необхідному їх рівню з точки зору забезпечення продовольчої безпеки.

Олії рослинні

За оцінками експертів, за 9 місяців 2015/2016 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 4 022 тис. тонн олій рослинних, в тому числі соняшникової – 3 801 тис. тонн (95%).

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 420 тис. тонн.

Понад 90% обсягів вітчизняної олії – 3 696 тис. тонн – було експортовано. Більше половини українського олійного експорту припадає на Індію, Китай, країни ЄС.

Імпорт олій за 9 місяців маркетингового періоду склав 156 тис. тонн.

Молоко

За січень−травень 2016 року всіма категоріями господарств України вироблено 4 005 тис. тонн молока, або на 0,9% менше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Довідково: за даними статистики, станом на 01.06.2016 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів  скоротилося на 3,6%.

Обсяги експорту молочної продукції за 5 місяців поточного року зменшилися на 16% (до 127 тис. тонн). Продукція переважно експортувалася до країн колишнього СРСР (Казахстан, Грузія, Туркменістан ін.).

Імпорт молокопродуктів зріс на 55% до 43 тис. тонн. Найбільшими імпортерами молочної продукції є країни Євросоюзу. Незважаючи на суттєве зростання імпорту молочної продукції, його частка у внутрішньому споживанні не перевищує двох відсотків. З огляду на поточні тенденції, річну оцінку імпорту підвищено з 60 тис. до 100 тис. тонн.

За балансовими розрахунками, за 5 місяців ц. р. порівняно з відповідним періодом 2015 року споживання населенням молока зросло на 4% і склало 78,9 кг у розрахунку на особу.

М'ясо

У січні – травні 2016 року всіма категоріями господарств України вироблено 963 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 1,6% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зростання виробництва відбулося за рахунок нарощування обсягів продукції птахівництва на 6,3%. Водночас виробництво яловичини та свинини скоротилося на – 0,5% та 3,6% відповідно.  

Довідково: за даними статистики, станом на 01.06.2016 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 2,8%, свиней – на 2,7% та птиці – на 3,6%.

Обсяги зовнішньої торгівлі м’ясною продукцією продовжують своє зростання. Так, за 5 місяців цього року порівняно з відповідним періодом минулого року експорт зріс майже на 11% та склав 103 тис. тонн, імпорт – на 14% (65 тис. тонн). Збільшення обсягів українського експорту відбувається завдяки м'ясу птиці, приріст експорту якого у січні-травні ц. р. склав 41%. Продукція птахівництва поставлялася, в основному, до Іраку, Нідерландів та Єгипту. 

Основними позиціями м’ясного імпорту залишаються свинина та м'ясо птиці відповідно 30 тис. тонн та 27 тис. тонн, яке ввозилося, переважно, із Польщі та Німеччини. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні займає 7%.

За оцінками, у січні−травні ц. р. порівняно з минулорічним періодом 2015 року споживання населенням м’яса зросло на 4%, і склало 21,6 кг на особу.

Цукор

У вересні – травні поточного 2015/2016 маркетингового року внутрішнє споживання цукру оцінюється у 1 183 тис. тонн. Експорт за вказаний період склав 57 тис. тонн, імпорт – 46 тис. тонн. Експортувався цукор переважно  до Казахстану та Румунії. Основні імпортні поставки здійснювалися з Нідерландів та Бразилії. 

Залишки  цукру на 01.06.2016 оцінюються у 673 тис. тонн, що на 33% менше, ніж на відповідну дату минулого року.