Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.06.2017

16.06.2017

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.06.2017.

Зерно

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−травні поточного маркетингового сезону Україна експортувала 41,9 млн. тонн зерна та продуктів його переробки, що майже на 13% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Із загального обсягу експорту пшениці вивезено 17,4 млн. тонн (на 8% більше), ячменю – 5,4 млн. тонн (на 23% більше), кукурудзи – 18,8 млн. тонн (на 14% більше).

Основними споживачами українського зерна залишаються країни Африки та Азії: пшениці – Єгипет, Індонезія, Індія; ячменю – Саудівська Аравія, Лівія; кукурудзи – Китай, Єгипет.

Виходячи із балансових розрахунків, очікуваний експорт зерна у травні 2016/2017 маркетингового року оцінюється у межах 3 млн. тонн.

Імпорт зерна за 11 місяців поточного маркетингового сезону, як і зазвичай, він був незначним та склав 187 тис. тонн, або лише 0,4% від обсягів українського зернового експорту. У структурі імпорту найвищу питому вагу займають: рис − 30%, борошно (за винятком пшеничного) – 23%, кукурудза – 16%. 

При цьому, обсяг перехідних залишків на кінець маркетингового року оцінюється у 4,7 млн. тонн (з них 1,7 млн. тонн пшениці), що відповідає необхідному їх рівню з точки зору забезпечення продовольчої безпеки.

Олії рослинні

За експертними оцінками, за 9 місяців 2016/2017 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 4 979 тис. тонн олій рослинних, що на 24% більше, ніж у відповідному періоді минулого сезону (у тому числі соняшникової олії вироблено 4 800 тис. тонн).

Із загального обсягу виробництва майже 10%, або 453 тис. тонн спрямовано на внутрішнє продовольче споживання, що становить 10,6 кг в розрахунку на одну особу.

Експорт склав 4 639 тис. тонн, що на 26% перевищує показник вересня−травня 2015/2016 МР.

Основні обсяги українського експорту олії надійшли на ринки Індії, Китаю та країн ЄС.

Імпорт олій  склав 168 тис. тонн («плюс» 7,7% до відповідного періоду минулого сезону), із нього майже 90% − це пальмова олія, яка імпортується, переважно, з Індонезії.

Молоко

У січні – травні 2017 року всіма категоріями господарств вироблено 3 969 тис. тонн молока, що на 1% менше, ніж за 5 місяців 2016 року.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.06.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 2,4%.

Експортовано молокопродуктів 249 тис. тонн (майже у 2 рази більше, ніж у січні−травні 2016 року), імпортовано – 44 тис. тонн (на 2,3% більше).

У структурі експорту найбільшу питому вагу займає масло вершкове (69%), основними споживачами якого є Марокко, Молдова, Казахстан.

Пріоритетною позицією імпорту молочної продукції до України є сири (83% у структурі імпорту). Традиційними постачальниками сирів на український ринок є Польща, Німеччина та Франція.

За балансовими розрахунками, за 5 місяців ц. р. порівняно з відповідним періодом 2016 року наповнюваність внутрішнього ринку молокосировиною зменшилася майже на 5%, відповідно скоротилося середньодушове споживання населенням молочної продукції і в середньому склало 77,8 кг у розрахунку на особу.

М'ясо

У січні−травні 2017 року українськими господарствами вироблено 964 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 0,2% більше порівняно із відповідним періодом минулого року. При цьому, зросло виробництво яловичини (+8,2%) та птиці (+0,5%), а виробництво свинини зменшилося на 2,8%.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.06.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 1,0%, свиней – на 8,3%, а поголів’я птиці зросло на 1,4%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів за 5 місяців поточного року склав 154 тис. тонн («плюс» 50% до січня−травня 2016 року), імпорт – 71 тис. тонн («плюс» 11%).

Частка м’яса птиці у загальних обсягах експорту становила 80% (124 тис. тонн, або на 42% більше, ніж роком раніше). Найвищим попитом українська птиця у ц. р. користувалася у Єгипті, Нідерландах, ОАЕ, Азербайджані.

Пожвавився попит зовнішнього ринку на яловичину та свинину, експорт яких у січні-травні ц. р. перевищив минулорічний більш, ніж у 2 рази. Найбільші обсяги цієї української продукції надійшли до країн колишнього СРСР – Білорусі, Азербайджану, Казахстану, Грузії, Молдови.

У січні-травні вивезено 22 тис. тонн яловичини, що становить 18% від її вітчизняного виробництва, та 6 тис. тонн свинини (близько 2% від виробництва).

М’ясний імпорт, як і в попередні періоди, переважно представлений свининою та м'ясом птиці. При цьому, імпорт птиці у січні-травні ц. р. зріс на 47%, а свинини − зменшився на 15%. Імпортується м'ясна продукція, в основному, із Польщі та Німеччини. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у січні−травні 2017 року склала 8,0%.

За балансовими розрахунками, за 5 місяців ц. р. порівняно з відповідним періодом 2016 року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами майже на 5% нижча, ніж роком раніше (яловичина – «мінус» 3,8%, свинина – «мінус» 5,3%, м'ясо птиці – «мінус» 5,3%).

Відповідно середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів відстає від торішнього на 4,4% або 1 кг і склало за 5 місяців 20,5 кг у розрахунку на особу.

Цукор

Триває активний експорт українського цукру. Лише у травні його було вивезено 48 тис. тонн, а загалом за 9 місяців поточного маркетингового сезону експортовано 732 тис. тонн бурякового цукру.  Основні експортні поставки здійснено до Шрі−Ланки, Грузії, Кот- Д'івуару, Лівії.

Незважаючи на рекордні цьогорічні обсяги експорту цукру, споживчі ціни на внутрішньому ринку лишаються стабільними, навіть на початку літнього сезону, коли попит на нього має зрости. Це дає підстави стверджувати, що на українському ринку знаходяться достатні запаси цукру, які дозволяють збалансовувати між собою попит і пропозицію. Такі залишки могли сформуватися як за рахунок скорочення внутрішнього попиту у цукрі, так і внаслідок виведення з «тіні» запасів, накопичених у попередніх маркетингових періодах.

З огляду на поточний стан ринку, було переглянуто, у бік зменшення (на 3%), оцінку внутрішнього попиту у цукрі. При цьому, середньорічне споживання цукру населенням оцінено у 2016/2017 МР у 34 кг на особу.

З урахуванням переглянутих річних показників, внутрішнє споживання цукру у вересні−травні 2016/2017 МР  становило у 1,1 млн. тонн, а залишки цукру на 01.06.2017 оцінено у 0,5 млн. тонн.

Файли: