Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.06.2019 (Оновлено)

10.06.2019

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.06.2019.

Зерно

У поточному маркетинговому сезоні Україна наближається до свого чергового рекорду щодо зернового експорту. Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−травні 2018/2019 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у зерновому еквіваленті) склав 47,8 млн. тонн, що на 25% більше, ніж у аналогічному періоді минулого року.

Зростання обсягів відбувається, за рахунок кукурудзи, якої вже експортовано 27,6 млн. тонн, що у 1,7 рази більше, ніж у 2017/2018 МР. В той же час обсяги вивезення інших двох провідних культур нашого зернового експорту хоч і залишаються високими, однак дещо відстають від показників попереднього сезону: пшениці вивезено 15,7 млн. тонн (на 8% менше), ячменю – 3,6 млн. тонн (на 17% менше).

Основними покупцями українського зерна є країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Єгипет, Індонезія, Марокко; ячменю – Саудівська Аравія, Лівія, Алжир; кукурудзи – Китай, Нідерланди, Єгипет, Іспанія.

Беручи до уваги фактичні темпи експорту, у травні було переглянуто оцінку його обсягів щодо окремих зернових культур. Так, оцінку експорту ячменю у поточному маркетинговому періоді зменшено з 5,6 млн. до 4,4 млн. тонн, при одночасному збільшенні оцінки експорту кукурудзи − з 26,8 млн. до 28,8 млн. тонн.

Ураховуючи здійснені корегування, травні ц. р. оцінки основних показників річного балансу виглядають таким чином:

  • попит внутрішнього ринку – 22,5 млн. тонн, у тому числі: на продовольчі потреби передбачено 5,6 млн. тонн, фуражні цілі – майже 11,7 млн. тонн;
  • експорт – 50,9 млн. тонн, зокрема пшениці – 16,7 млн. тонн, ячменю – 4,4 млн. тонн, кукурудзи – 28,8 млн. тонн;
  • перехідні залишки на кінець маркетингового року − 4,4 млн. тонн, або 20% від середньорічного внутрішнього споживання, що достатньо для гарантування продовольчої безпеки.

Олії рослинні

За експертними оцінками, за 9 місяців 2018/2019 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 5,3 млн. тонн олій рослинних, в тому числі олії соняшникової – 5,0 млн. тонн, що на 13% більше, ніж у відповідному періоді минулого сезону. 

Із загального обсягу виробництва олій на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 414 тис. тонн, або 9,8 кг в розрахунку на одну особу.

Понад 95% виробленої в Україні олії відправлено на експорт. Загальний обсяг експорту у вересні−травні поточного маркетингового року склав 5,1 млн. тонн олій, що на 17% вище показника відповідного періоду минулого сезону. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Китай, Нідерланди.

Імпорт олій за 9 місяців поточного сезону склав 195 тис. тонн, що лише на 1% менше показника вересня-травня 2017/2018 МР. Із загального обсягу імпорту 86% (168 тис. тонн) – це пальмова олія, основним імпортером якої, традиційно, залишається Індонезія. 

Цукор

За даними митної статистики, у травні 2019 року було експортовано 41 тис. тонн цукру проти 54 тис. тонн у відповідному місяці минулого року.

Слід зазначити, що у поточному 2018/2019 сезоні, як і в попередньому, триває сповільнення темпів експорту українського цукру. Загалом за 9 місяців сезону вивезено 378 тис. тонн цукру, що на 13% менше порівняно із вереснем–травнем 2017/2018 МР. У поточному періоді найактивніший попит на український солодкий продукт спостерігається з боку пострадянських країн: Узбекистану, Азербайджану, Киргизстану, Таджикистану. 

Внутрішнє споживання цукру у вересні−травні 2018/2019 МР оцінено у 1 млн. тонн.

Ураховуючи обсяги запасів цукру на початок маркетингового року, фактичного споживання та експорту, його залишки на 01.06.2019 розрахунково становлять 0,9 млн. тонн, що на 6% нижче їх рівня на аналогічну дату минулого року.

М'ясо

З початку поточного року  2019 року відбувається помітне нарощування загальних обсягів виробництва м’яса всіма категоріями вітчизняних господарств, які за січень-травень реалізували 1 002 тис. тонн м’яса всіх видів у забійній вазі, що на 5,2% вище ніж торік. Збільшення обсягів обумовлене зростанням виробництва свинини (на 4,8%) та м’яса птиці (на 7,2%). Водночас галузь скотарства зменшила приріст виробництва  на 3,0%.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.06.2019 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 3,9%, свиней – не змінилося, поголів’я птиці зросло на 4,8%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів у січні–травні ц.р. склав 204 тис. тонн («плюс» 35% до аналогічного періоду 2018 року), імпорт – 104 тис. тонн («плюс» 0,3%).

М’ясо птиці котрий рік поспіль зберігає позиції лідера українського м’ясного експорту, частка якого у його структурі наближається до 90%. У натуральному виразі за 5 місяців ц. р. його експортовано 177 тис. тонн, що на 43% більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Понад 50% експорту м’яса птиці надійшло  на ринки Саудівської Аравії, Нідерландів, Словаччини.

У м’ясному імпорті провідні позиції посідають: м’ясо птиці (50% від загального обсягу) та свинина (41%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, переважно, із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Нідерландів, Угорщини, Данії). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса становить біля 12%.

За балансовими розрахунками, у січні–травні поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами знаходилася приблизно на минулорічному рівні.

Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 5 місяців цього року становить 21,3 кг на особу.

Молоко

У травні поточного року на внутрішньому ринку зберігалася довготривала негативна тенденція до скорочення вітчизняного виробництва молока. За попередніми даними, за 5 місяців  всіма категоріями господарств вироблено 3 789 тис. тонн молока, що на 2,8% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому, темпи виробництва молока сільгосппідприємствами скоротилися на 0,7%, а у господарствах населення, які на сьогодні забезпечують понад 60% надоїв− на 3,7%.

Довідково: за даними статистики, станом на 01.06.2019 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів  скоротилося на 4,3% (в т. ч. у господарствах населення – на 4,3%, сільгосппідприємствах – на 4,4%).

Одночасно скорочуються обсяги експорту молочних продуктів. У січні−травні ц. р. порівняно з відповідним періодом минулого року експорт молокопродуктів зменшився на 23% і склав 272 тис. тонн.

Скорочення обсягів експорту, передусім, відбулося в результаті зменшення на 37% поставок масла вершкового, яке залишається провідною позицією українського молочного експорту (70% від загального обсягу). Активними покупцями масла з початку поточного року були Нідерланди, Азербайджан, Грузія, Молдова.

Разом з тим триває нарощування імпорту молокопродуктів, загальний обсяг якого у січні−травні склав 90 тис. тонн, тобто зріс проти відповідного періоду минулого року на 42%. У обсягах імпорту молочних товарів найбільша частка належить сирам (понад 80%), які надходять на вітчизняний ринок переважно із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).

За балансовими розрахунками, за 5 місяців цього року порівняно з аналогічним періодом 2018 року наповнюваність внутрішнього ринку молокосировиною зросла на 6%, а розрахункове середньодушове споживання населенням молочної продукції підвищилося на 4 кг, і в середньому, склало 73,6 кг у розрахунку на особу.