
Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.08.2019.
Молоко
Тенденція до падіння виробництва молокосировини зберігається в Україні, навіть у літній період. За даними статистики, у січні−липні ц. р. всіма категоріями господарств вироблено 5 791 тис. тонн молока, що на 3,4% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому у сільгосппідприємствах виробництво молока скоротилося на 1,1%, а у господарствах населення, які забезпечують понад 70% його надоїв, зафіксовано його зменшення на 4,3%.
Довідково: за даними статистики, станом на 01.08.2019 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 4,4% (в т. ч. у господарствах населення – на 4,3%, сільгосппідприємствах – на 4,8%).
Зберігається також тренд до скорочення обсягів експорту молочних продуктів. У січні−липні ц. р. порівняно з 7 місяцями минулого року їх експорт зменшився на 24% та склав 381 тис. тонн.
Скорочення обсягів експорту, насамперед, відбулося в результаті зменшення на третину поставок масла вершкового, яке залишається провідною позицією українського молочного експорту (68% від загального обсягу). Активними покупцями масла з початку поточного року були Нідерланди, Азербайджан, Грузія, Молдова.
Водночас зростають обсяги імпорту молокопродуктів, загальний обсяг якого у січні−липні склав 129 тис. тонн, що на 46% більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Зростання, передусім, відбувається за рахунок ввезення сирів, обсяг імпорту яких за 7 місяців зріс у 1,6 рази, при цьому їх частка у структурі імпорту молочних товарів перевищила 83%. Сири надходять на вітчизняний ринок із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).
За балансовими розрахунками, у січні−липні поточного року порівняно з аналогічним періодом 2018 року, за рахунок зменшення обсягів експорту на нарощування імпорту, наповнюваність внутрішнього ринку молокопродуктами зросла на 1%, а їх розрахункове середньодушове споживання населенням підвищилося на 1,4 кг, і в середньому, склало, у еквіваленті молокосировини, близько 112,2 кг на особу.
М'ясо
З початку 2019 року на внутрішньому ринку сформувалася позитивна тенденція до нарощування загальних обсягів виробництва м’яса всіма категоріями вітчизняних господарств, темп якого за сім місяців склав 106,0%. Примітно, що у січні−липні ц. р. приріст був характерним для всіх основних підвидів м’ясовиробництва, а саме: виробництво яловичини збільшилося на 4,2%, свинини – на 2,0%, м’яса птиці – на 8,9%. При цьому, нарощування виробництва м’яса є, виключно, заслугою сільськогосподарських підприємств, які збільшили його на 10,3%, тоді як у господарствах населення падіння склало 3,0%.
Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.08.2019 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 4,4%, свиней – на 1,5%, одночасно поголів’я птиці зросло на 3,9%.
Внаслідок зростання внутрішнього виробництва відбувається збільшення експорту м’ясопродуктів (у перерахунку на м'ясо), який у січні–липні ц. р. становив 283 тис. тонн («плюс» 28% до аналогічного періоду 2018 року), при одночасному зниженні їх імпорту («мінус» 6,0% до 144 тис. тонн).
Частка м’яса птиці у структурі експорту перевищила 86%, та склала у натуральному виразі 244 тис. тонн, що на 32% вище показника минулорічного періоду. Близько половини експорту м’яса птиці з початку року надійшло на ринки Саудівської Аравії, Нідерландів, Словаччини.
У м’ясному імпорті провідні позиції зберігають м’ясо птиці (51% від загального обсягу) та свинина (40%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, в основному із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Нідерландів, Угорщини). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса складає близько 12%.
За балансовими розрахунками, за 7 місяців поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами майже на 10% перевищує показник відповідного періоду минулого року.
Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 7 місяців ц. р. склало 28,8 кг на особу, що на 2,6 кг більше, ніж у відповідному періоді минулого року.
Олії рослинні
За експертними оцінками, за 11 місяців 2018/2019 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 6,5 млн. тонн олій рослинних (на 17% більше, ніж у відповідному періоді минулого сезону), у тому числі соняшникової олії – 6,1 млн. тонн (на 14% більше).
Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 504 тис. тонн, або 11,9 кг в розрахунку на одну особу.
Близько 95% виробленої в Україні олії відправлено на експорт. Загальний обсяг експорту олій у вересні−липні поточного маркетингового року склав 5,8 млн. тонн, що на 18% вище показника відповідного періоду минулого сезону. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Китай, Нідерланди.
Обсяг імпорту олій у поточному сезоні склав 234 тис. тонн, що на 3% (на 8 тис. тонн) менше, ніж у відповідному періоді минулого сезону. Майже 90% обсягу імпорту олій рослинних – це пальмова олія, яка переважно ввозиться з Індонезії.
Цукор
Відповідно до балансових розрахунків внутрішнє споживання цукру у вересні−липні 2018/2019 МР оцінено у 1,25 млн. тонн.
За даними митної статистики, за 11 місяців поточного сезону експортовано 409 тис. тонн цукру (у липні експорт склав лише 7 тис. тонн), що на 24% менше проти відповідного періоду минулого маркетингового періоду. У поточному маркетинговому періоді найактивніший попит на український солодкий продукт спостерігається з боку пострадянських країн: Узбекистану, Азербайджану, Киргизстану, Таджикистану.
Імпорт цукру в Україну було практично відсутнім.
Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року, фактичне внутрішнє споживання та експорт, його залишки на 01.08.2019 оцінено у 0,6 млн. тонн, що на 3% вище ніж було на вказану дату роком раніше.
Зерно
Актуальну інформацію щодо балансу зерна можливо знайти за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/ocinky-osnovnyh-pokaznykiv-balansu-zerna-...