Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.09.2016

15.09.2016

Економічний дискусійний клуб, за результатами засідання міжвідомчої робочої групи, оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.09.2016.

Зерно

За поточними оцінками експертів, валовий збір зерна у сезоні 2016/2017 років очікується на рівні до 63,5 млн. тонн, в тому числі пшениці – 26,0 млн. тонн, ячменю – 9,6 млн. тонн, кукурудзи – 25,5 млн. тонн

Попит внутрішнього ринку у зерні становитиме у 24,5 млн. тонн, із нього на продовольчі потреби спрямовуватиметься 6,0 млн. тонн.

За умови формування достатніх для підтримки продовольчої безпеки країни перехідних залишків (5,6 млн. тонн) експортні можливості оцінюються у 41,0 млн. тонн, із них 16,6 млн. тонн пшениці, 5,6 млн. тонн ячменю та 18,0 млн. тонн кукурудзи. 

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−серпні поточного маркетингового сезону Україна експортувала 6,7 млн. тонн зерна та продуктів його переробки, що на 13% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Із загального обсягу експорту пшениці вивезено 3,9 млн. тонн (на 41% більше), ячменю – 2,2 млн. тонн (на 20% більше), кукурудзи – майже 0,6 млн. тонн (на 56% менше).

Станом на 1 вересня ц. р. суб’єктами господарювання було задекларовано 19,6 млн. тонн зерна, з якого майже 14,0 млн. тонн пшениці, 2,9 млн. тонн ячменю, 1,4 млн. тонн кукурудзи.

Олії рослинні

За оцінками експертів, у 2015/2016 маркетинговому році, який щойно завершився, вітчизняними підприємствами вироблено 5,2 млн. тонн олій рослинних (на 15,6% більше, ніж у попередньому маркетинговому сезоні), в тому числі соняшникової – майже 5,0 млн. тонн. Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 555 тис. тонн, або 13,0 кг в розрахунку на одну особу.

Основний обсяг виробленої олії – 4,8 млн. тонн – було експортовано, що на 17% більше порівняно з минулим сезоном. Експорт української олію має широку географію − вона постачається у понад 100 країн світу. Основними імпортерами вітчизняної олії є Індія, Китай, країни ЄС, на які припадає більше половини українського експорту.

Імпорт у минулому сезоні склав 206 тис. тонн, і був представлений, переважно, пальмовою олією.

З огляду на оптимістичні оцінки цьогорічного врожаю олійних культур, у новому 2016/2017 маркетинговому сезоні очікується збільшення виробництва олій рослинних до 5,8 млн. тонн, в тому числі олії соняшникової – до 5,5 млн. тонн.

Експорт очікується у обсязі 5,4 млн. тонн, із нього олії соняшникової – 5,0 млн. тонн, імпорт – 0,2 млн. тонн.

Споживання олій рослинних у розрахунку на одну особу оцінюється на рівні 13,4 кг на рік. 

Молоко

За 8 місяців 2016 року всіма категоріями господарств України вироблено 7 223 тис. тонн молока, що на 2,0% менше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Довідково: за даними статистики, станом на 01.09.2016 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 3,6%.

Обсяги експорту молочної продукції у січні−серпні поточного року  зменшилися на 3,2% (до 270 тис. тонн). Продукція переважно експортувалася до країн колишнього СРСР (Казахстан, Грузія, Туркменістан ін.), а також до Марокко.

Імпорт молокопродуктів зріс на 59% до 67 тис. тонн. Найбільші поставки молочної продукції здійснюються із країн Євросоюзу. Незважаючи на суттєве зростання імпорту молочної продукції, його частка у внутрішньому споживанні не перевищує двох відсотків.

Основними товарними позиціями нашого молочного експорту є масло вершкове (47%), імпорту – сири (67%).

За балансовими розрахунками, споживання населенням молока  і молокопродуктів знаходиться на рівні минулорічного показника та за підсумками 8 місяців становило 141 кг у розрахунку на особу.

М'ясо

У січні – серпні 2016 року всіма категоріями господарств України вироблено 1 451 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 1,2% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зростання виробництва відбулося за рахунок нарощування обсягів продукції птахівництва на 4,1% та скотарства – на 1,3%. Водночас виробництво свинини скоротилося на 2,9%.  

Довідково: за даними статистики, станом на 01.09.2016 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 2,6%, свиней – на 3,4% та птиці –на 6,7%.

Зберігається тенденція до зростання обсягів зовнішньої торгівлі м’ясною продукцією. За 8 місяців цього року порівняно з відповідним періодом минулого року  експорт зріс на 20,4% та склав 187 тис. тонн, імпорт – на 19,5% (110 тис. тонн). Локомотивом нарощування обсягів м’ясного експорту є птахівництво. За 8 місяців експортні поставки м’яса птиці зросли майже на 50% порівняно з минулорічним періодом. Продукція птахівництва поставлялася, в основному, до Іраку, Єгипту та Євросоюзу.

Провідними позиціями м’ясного імпорту залишаються свинина та м'ясо птиці відповідно 50 тис. тонн та 48 тис. тонн, які ввозилися, переважно, із Польщі та Німеччини. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні займає 8,0%.

За оцінками, у січні−серпні 2016 року порівняно з аналогічним періодом 2015 року, споживання населенням м’яса зросло на 1,2 кг, і склало 32,1 кг на особу.

Цукор

У 2015/2016 маркетинговому періоді загальна пропозиція цукру на ринку була сформована, в основному, за рахунок українського виробництва та становила 1 980 тис. тонн.

Основний обсяг виробленого цукру (1 635 тис. тонн) у минулому сезоні споживався на внутрішньому ринку. Слід зазначити, що в останні роки на фоні зменшення чисельності населення та падіння обсягів виробництва продукції харчової промисловості, насамперед кондитерської галузі, ємність внутрішнього ринку цукру має тенденцію до скорочення.  

Експорт цукру у минулому сезоні склав 132 тис. тонн, імпорт – 47 тис. тонн. Експортувався цукор переважно до Казахстану, Румунії, Грузії. Основні імпортні поставки здійснювалися з Нідерландів та Бразилії.  

За попередніми оцінками, у новому 2016/2017 маркетинговому періоді виробництво цукру очікується у межах 1 800 – 1 900 тис. тонн, що на 25%−30% вище показника минулого сезону. Очікуване збільшення виробництва цукру обумовлюються розширенням цьогорічних площ під посівами цукрових буряків на 23% та покращенням врожайності коренеплодів.

З урахуванням перехідних залишків та очікуваного виробництва загальна пропозиція українського цукру у поточному сезоні складатиме 2 040 тис. тонн, при попиті внутрішнього ринку на рівні 1 650 тис. тонн. При цьому споживання цукру на одну особу оцінюється у 36,5 кг на рік, що на 0,5 кг вище попереднього сезону.

За умови формування на кінець маркетингового періоду перехідних залишків у обсязі двомісячної потреби внутрішнього ринку (275 тис. тонн), можливий експорт цукру оцінюється у 115 тис. тонн. У разі досягнення вищевказаних показників, у сезоні 2016/2017 років потреба у імпорті цукру буде відсутня.

Файли: