Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.09.2018

13.09.2018

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.09.2018.

Зерно

Ураховуючи оперативні дані щодо ходу збирання зернових культур, у серпні експертами було покращено оцінку валового збору зерна врожаю 2018 року. Так, за експертною оцінкою, у 2018/2019 МР загальний збір зернових культур очікується на рівні 63,9 млн. тонн (у 2017/2018 МР – 61,9 млн. тонн), в тому числі пшениці – 24,5 млн. тонн (26,2 млн. тонн), ячменю – 7,2 млн. тонн (8,3 млн. тонн), кукурудзи – 30,0 млн. тонн (24,7 млн. тонн).    

Враховуючи підвищення оцінки виробництва, загальний обсяг пропозиції зерна на ринку становитиме 71,9 млн. тонн, із якого:

  • попит внутрішнього ринку − 22,4 млн. тонн (із нього: продовольчі потреби − 5,6 млн. тонн зерна, фуражні цілі − 11,8 млн. тонн зерна, насіння − 2,5 млн. тонн);
  • експортний ресурс − 44,2 млн. тонн, із нього: пшениці – 16,7 млн. тонн, ячменю – 5,4 млн. тонн, кукурудзи – 21,3 млн. тонн; 
  • перехідні запаси на кінець маркетингового періоду − 5,3 млн. тонн.

Згідно з оперативними даними митної статистики, за 2 місяці поточного сезону загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки склав майже 6 млн. тонн, що на 9% менше, ніж у липні-серпні минулого року, зокрема: пшениці вивезено близько 3,2 млн. тонн (на 6,0% більше), ячменю – 1,5 млн. тонн (на 25% менше), кукурудзи – 1,2 млн. тонн (на 9% більше).

Основними покупцями українського зерна з початку маркетингового сезону залишаються країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Єгипет, Марокко, Індонезія; ячменю – Саудівська Аравія, Лівія; кукурудзи – Єгипет, Китай, Нідерланди.

Олії рослинні

Основні балансові показники нещодавно минулого 2017/2018 МР, за оцінками експертів, є наступними:

  • вітчизняне виробництво олій рослинних всіх видів − 6,1 млн. тонн, або на 6% менше показника попереднього сезону. При цьому, 95% від загального обсягу виробництва припало на олію соняшникову, якої вироблено 5,8 млн. тонн (на 8% менше);
  • внутрішнє продовольче споживання – 555 тис. тонн, що становить 13,1 кг у розрахунку на одну особу;
  • експорт − 5,6 млн. тонн, або на 8% менше показника 2016/2017 МР. Основні обсяги експорту української олії надійшли на ринки Індії,  Китаю, Іраку, країн ЄС;
  • імпорт − 265 тис. тонн, що на 19% перевищує відповідний показник попереднього сезону. Майже 90% імпорту склала пальмова олія, яка імпортується, в основному, з Індонезії.

У новому 2018/2019 МР очікується  покращення показників виробництва та імпорту олій рослинних, внаслідок збільшення валового збору олійних культур за рахунок збільшення їх врожайності.

У поточному сезоні експерти очікують зростання внутрішнього виробництва олій на 5% до 6,4 млн. тонн, із нього олії соняшникової – 6,1 млн. тонн.

Відповідно прогнозується збільшення обсягів експорту олій до 6,0 млн. тонн. Імпорт очікується близький до показника минулого маркетингового періоду − 250 тис. тонн.

Фонд споживання олій рослинних населенням оцінено у 550 тис. тонн, що у розрахунку на одну особу складе 13 кг на рік, тобто знаходитиметься у межах раціональної норми.

Цукор

Незважаючи на те, що у щойноминулому 2017/2018 МР, на відміну від попереднього сезону, не було встановлено рекорду щодо експорту українського цукру, тим не менш, обсяги його поставок на ринки інших країн були доволі промовистими. За маркетинговий період було експортовано 560 тис. тонн цукру (на 27% менше, ніж попереднього сезону). Основні поставки солодкого товару надійшли на ринки країн Азії та Африки, зокрема Лівії, Туреччини.

Натомість ємність внутрішнього ринку цукру продовжувала скорочуватися, що відбувалося внаслідок зменшення чисельності населення, падіння обсягів виробництва продукції харчової промисловості (насамперед кондитерської галузі), більш широкого застосування у промисловому та індивідуальному споживанні натуральних та штучних цукрозамінників. 

За попередніми експертними оцінками, внутрішнє продовольче споживання цукру у сезоні 2017/2018 років склало 1,3 млн. тонн, або 30,4 кг в розрахунку на одну особу. Залишки цукру на кінець сезону попередньо оцінено у 429 тис. тонн, що в 1,8 рази вище, ніж на кінець сезону 2016/2017.

Імпорт цукру у 2017/2018 МР був практично відсутнім та склав 2 тис. тонн.

У новому 2018/2019 МР, ураховуючи зменшення площ посіву цукрових буряків на 12%, відповідно прогнозується скорочення внутрішнього виробництва цукру. За поточними оцінками, виробництво цукру у цьому маркетинговому періоді не перевищить 1,9 млн. тонн (у минулому сезоні було вироблено 2,1 млн. тонн).

З урахуванням перехідних залишків, загальна пропозиція українського цукру становитиме 2,3 млн. тонн. При цьому передбачається, що ємність внутрішнього ринку цукру залишатиметься практично на рівні попереднього сезону – не перевищить 1,4 млн. тонн, а споживання цукру з розрахунку на одну особу складе 30,0 кг на рік.

За умови формування на кінець маркетингового періоду високих перехідних залишків цукру на рівні 320 тис. тонн, експортний ресурс оцінюється у 650 тис. тонн.  

М'ясо

За 8 місяців ц.р. українськими підприємствами вироблено м’яса всіх видів 1 453 тис. тонн (у забійній вазі), що на 0,3% більше ніж за відповідний період минулого року. При цьому, сільськогосподарські підприємства наростили виробництво м’яса на 1,6%, а господарства населення його скоротили на 2,4%. Найбільше від початку року зменшилося виробництво свинини – на 4,9%, обсяги яловичини скоротилися на 3,7%, а птахівництво забезпечило приріст на 4,5%.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.09.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 4,3%, свиней – на 4,5%, одночасно поголів’я птиці зросло на 2,8%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів (у перерахунку на м'ясо) у січні–серпні ц.р. склав 258 тис. тонн («плюс» 6% до аналогічного періоду 2017 року), імпорт – 180 тис. тонн («плюс» 41%).

Частка м’яса птиці у структурі експорту перевищила 83%, що у натуральному виразі становило 215 тис. тонн. Близько 50% експорту м’яса птиці з початку року надійшло на ринки Нідерландів, Іраку, Словаччини.

У м’ясному імпорті провідні позиції зберігають м’ясо птиці (майже 50% від загального обсягу) та свинина (43%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, переважно із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Нідерландів, Угорщини, Данії). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса − близько 13%.

За балансовими розрахунками, у січні−серпні поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами на 2,5% перевищила показник відповідного минулорічного періоду.

Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 8 місяців ц. р. оцінюється у 32,4 кг на особу, що на 0,9 кг вище, ніж торік. 

Молоко

У 2018 році триває скорочення вітчизняного виробництва молокосировини. За даними статистики, у січні−серпні ц. р. всіма категоріями господарств вироблено 6 998 тис. тонн молока, що на 2,0% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому, у сільгосппідприємствах виробництво молока зросло на 0,5%, у той час, як у господарствах населення, які забезпечують понад 70% надоїв, зафіксовано зменшення на 2,9%.

Довідково: за даними статистики, станом на 01.09.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 3,5% (в т. ч. у господарствах населення – на 4,1%, сільгосппідприємствах – на 1,5%).

Незважаючи на падіння виробництва молокосировини виробництво та експорт українських молочних продуктів демонструють зростання. Так, за 8 місяців цього року порівняно із січнем−серпнем 2017 року експорт молочної продукції зріс на 10% та склав 569 тис. тонн.

Провідною позицією українського молочного експорту залишається масло вершкове (75% від загального обсягу), активними покупцями якого є Марокко, Туреччина.

Спостерігається також збільшення надходжень імпортної молочної продукції на український ринок. Загальний обсяг імпорту молокопродуктів у січні−серпні ц. р. склав 105 тис. тонн, або збільшився проти відповідного періоду минулого року у 1,4 рази. У обсягах імпорту молочних товарів найбільша частка належить сирам (майже 80%), які надходять на вітчизняний ринок із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).

За балансовими розрахунками, у січні−серпні поточного року порівняно з аналогічним періодом 2017 року, наповнюваність внутрішнього ринку молокопродуктами скоротилася на 11%, а їх розрахункове середньодушове споживання зменшилося на 16,8 кг, і в середньому, у еквіваленті молокосировини, склало близько 132,1 кг на особу.

Файли: