Ви є тут

Баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.12.2016

16.12.2016

Економічний дискусійний клуб, за результатами засідання міжвідомчої робочої групи, оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.12.2016.

Молоко

За 11 місяців 2016 року всіма категоріями господарств України вироблено 9 738 тис. тонн молока, що на 2,3% менше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.12.2016 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів  скоротилося на 3,9%.

Обсяги експорту молочної продукції у січні−листопаді поточного року зменшилися на 6,6% (до 411 тис. тонн). Продукція переважно експортувалася до країн колишнього СРСР (Казахстан, Грузія, Молдова, ін.), а також до Єгипту.

Імпорт молокопродуктів зріс на 38,2% до 91 тис. тонн. Найбільші поставки молочної продукції здійснюються із країн Євросоюзу (Польща, Німеччина, Франція). Незважаючи на суттєве зростання імпорту молочної продукції, його частка у внутрішньому продовольчому споживанні залишається у межах одного відсотка.

Основними товарними позиціями українського молочного експорту є масло вершкове (53%), імпорту – сири (70%).

За балансовими розрахунками, середньодушове споживання населенням молока і молокопродуктів на 2 кг відстає від минулорічного показника та, за підсумками 11 місяців, становило 197 кг у розрахунку на особу.

М'ясо

У січні–листопаді 2016 року всіма категоріями господарств України вироблено 2 058 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 0,6% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зростання виробництва відбулося за рахунок нарощування обсягів продукції птахівництва на 2,9% та скотарства – на 1,2%. Водночас виробництво свинини скоротилося на 2,9%.  

Довідково: за даними статистики, станом на 01.12.2016 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 3,1%, свиней – на 5,5% та птиці –на 4,1%.

Зберігається тенденція до зростання обсягів зовнішньої торгівлі м’ясною продукцією. За 11 місяців цього року порівняно з відповідним минулорічним періодом  експорт збільшився на 24% та склав 279 тис. тонн, імпорт – на 15% (165 тис. тонн). Першість у вітчизняному м’ясному експорті зберігає птахівництво. У січні−листопаді ц. р. експортні поставки м’яса птиці зросли на 50% (до 224 тис. тонн) порівняно з минулорічним періодом. Найбільшими покупцями української птиці є Ірак, Єгипет та Нідерланди.

Провідними позиціями м’ясного імпорту залишаються свинина та м'ясо птиці, які у його структурі займають 43% та 47% відповідно. Імпортується м'ясна продукція переважно із Польщі та Німеччини. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні становить 8,5%.

За оцінками, у січні−листопаді 2016 року, порівняно з аналогічним періодом 2015 року, споживання населенням м’яса зросло на 0,6 кг і склало 45,4 кг на особу.

Зерно

За попередніми даними, у 2016/2017 маркетинговому році валовий збір зернових культур становить 64,2 млн. тонн (на 7% вище минулого року), у тому числі: пшениці – 26,1 млн. тонн, ячменю – 9,5 млн. тонн, кукурудзи – 26,1 млн. тонн.

Попит внутрішнього ринку у зерні оцінено у 24,4  млн. тонн, із нього на продовольчі потреби спрямовуватиметься майже 6,0 млн. тонн.

За умови формування достатніх для підтримки продовольчої безпеки країни перехідних залишків (5,6 млн. тонн) експортні можливості оцінюються у 41,9 млн. тонн, із них 16,6 млн. тонн пшениці, 5,4 млн. тонн ячменю та 19,1 млн. тонн кукурудзи. 

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−листопаді поточного маркетингового сезону Україна експортувала 18,8 млн. тонн зерна та продуктів його переробки, що на 6,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Із загального обсягу експорту пшениці вивезено 10,4 млн. тонн (на 14% більше), ячменю – 4,0 млн. тонн (на 17,5% більше), кукурудзи – 4,3 млн. тонн (на 8,4% менше).

Основними споживачами українського зерна залишаються країни Африки та Азії: пшениці – Єгипет, Таїланд, Індонезія; ячменю – Саудівська Аравія; кукурудзи – Китай, Єгипет.

За інформацією органів статистики, станом на 1 листопада ц. р. у наявності суб’єктів господарювання, які займаються зберіганням та переробкою, було 28,4 млн. тонн зерна, із якого 10,1 млн. тонн пшениці, 2,4 млн. тонн ячменю, 14,6 млн. тонн кукурудзи.

Олії рослинні

За попередніми даними, валовий збір насіння соняшнику у поточному маркетинговому році склав 12,9 млн. тонн, що на 15% вище ніж у попередньому сезоні. 

Нарощування виробництва характерне і для олієжирової галузі. У вересні−листопаді 2016/2017 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 1 502 тис. тонн олій рослинних, що на 31% більше, ніж у відповідному періоді минулого сезону (у тому числі соняшникової олії вироблено 1 445 тис. тонн).

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 146 тис. тонн, або 3,4 кг в розрахунку на одну особу. Експорт склав 1 330 тис. тонн, що на 22% перевищує показник вересня−листопада 2015/2016 років.

Більше  половини українського експорту олії надійшло на ринки Індії та Китаю. Імпорт олій склав 61 тис. тонн, із нього майже 90% − це пальмова олія, яка імпортується, переважно, з Індонезії.

Загалом, за оцінками, у 2016/2017 маркетинговому сезоні виробництво олій рослинних становитиме 5,8 млн. тонну, в тому числі олії соняшникової – 5,5 млн. тонн.

Експорт очікується у обсязі 5,4 млн. тонн, із нього олії соняшникової – 5,0 млн. тонн, імпорт – 0,2 млн. тонн.

Споживання олій рослинних очікується на рівні 13,4 кг на одну особу на рік, або в межах раціональної норми.

Цукор

 В Україні триває сезон виробництва бурякового цукру.

За попередніми даними, валовий збір цукрових буряків у 2016/2017 маркетинговому році становить 13,2 млн. тонн, що на 27% вище порівняно із минулим сезоном. 

Виробництво бурякового цукру у вересні−листопаді 2016/2017 МР склало 1 670 тис. тонн, що на 28% перевищує минулорічний показник.

Як і роком раніше, імпорт цукру відсутній. Водночас його експорт б’є всі рекорди. Так, за 3 місяці поточного сезону цукру експортовано 213 тис. тонн проти 10 тис. тонн у відповідному періоді минулого року. Понад 50% експортних поставок (у вартісному виразі) здійснено до Шрі−Ланки, Грузії та Гвінеї.

Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року та його внутрішнє споживання у вересні−листопаді, розрахункові залишки цукру на 01.12.2016 оцінено у 1 258 тис. тонн, що на 9% менше, ніж на відповідну дату минулого року.

Загалом, у листопаді експертами підвищено оцінку попереднього місяця щодо виробництва цукру у сезоні 2016/2017 років – до 1 900 тис. тонн (на 33% вище виробництва цукру у 2015/2016 МР). З огляду на фактичні тенденції перших трьох місяців маркетингового сезону, також переглянуто оцінку експорту цукру − до 300 тис. тонн. Слід зауважити, що при збереженні високих темпів експорту, розрахункові залишки цукру на кінець поточного сезону можуть впасти до свого найнижчого за останні роки рівня.

Файли: