Ви є тут

Чи багато їдять українці?

11.08.2017

Відповідно до нещодавно здійсненної Економічним дискусійним клубом оцінки стану продовольчої безпеки в Україні за 2016 рік, частка витрат на харчування домогосподарств нашої країни перевищила 55% від усіх споживчих витрат, що у 4 − 5 разів вище аналогічного показника  у країнах Євросоюзу[1].

Чи насправді українці настільки перебувають у рабстві власних шлунків, що це спонукає їх до витрачання своїх коштів, переважно, у продовольчих магазинах та ресторанах?

У той же час європейці живуть не лише хлібом єдиним, спрямовуючи на  продовольчі потреби лише 12,3% від загальних споживчих витрат, або майже стільки ж, скільки витрачають на культуру, відпочинок та здоров’я (12,5%). Невже європейці недоїдають?

Звернемося до джерел статистики.

За даними Євростату, середньодобова калорійність раціону мешканців Євросоюзу становить 3416 ккал на особу, що майже на чверть вище українського показника[2].

При цьому найменш калорійний раціон у ЄС мають кіпріоти, які в середньому споживають 2661 ккал на добу. Найбільше люблять поїсти бельгійці та австрійці (середньодобова калорійність перевищує 3700 ккал). Понад 3500 ккал щодня споживають у Німеччині, Ірландії, Італії, Люксембурзі та Франції. Наші сусіди поляки, у середньому, споживали 3485 ккал на добу, що на 27% вище ніж українці.

Слід відмітити, що незважаючи на меншу калорійність раціону в Україні, українці як і європейці основний обсяг поживних речовин отримують від рослинної їжі (71%). Щоправда, тут є привід для дискусій, оскільки надання переваги у раціоні продукції рослинного походження, не у кожному випадку може бути проявом здорового способу життя, а викликане економічною доцільністю − надавати перевагу більш дешевим продуктам харчування.

Порівняння калорійності раціону та рівня витрат на харчування у різних країнах не виявило взаємозалежності між обсягами харчових витрат та поживною цінністю харчування. Наприклад, на Кіпрі, який серед країн ЄС має найменш калорійний раціон, домогосподарства на продовольство спрямовували  14,7% споживчих витрат, а країни з високими показниками калорійності у межах 10%−13%.

Отже статистика нам довела, що українці, порівняно з європейцями, не такі вже і ненажери, хоч переважно і витрачають свої гроші на харчування.

Можливо правда щодо причин високих споживчих витрат українців  на продовольство лежить у іншій площині?

____________________

[1] з публікацією можливо ознайомитися за посиланням:http://edclub.com.ua/analityka/prodovolcha-bezpeka-v-ukrayini-u-2016-roc...

[2] статистичні дані щодо калорійності раціону українців наведені за 2016 рік; оскільки статистичне дослідження щодо калорійності раціону у країнах ЄС здійснюється Євростатом раз на 10 років.