Ви є тут

Фактичні та прогнозні баланси попиту і пропозиції основних видів продовольства (квітень 2015)

03.06.2015

Громадська спілка "Економічний дискусійний клуб" започаткувала роботу щодо складання фактичних та прогнозних балансів попиту і пропозиції основних видів продовольства.

Перше засідання щодо складання продовольчих балансів відбулося 26 травня 2015 року в офісі Економічного дискусійного клубу. 

На засіданні були розглянуті поточні та очікувані баланси попиту і пропозиції зерна, молока, м'яса, цукру та олії. Участь у засіданні взяли представники Мінагрополітики, Держстату, громадських професійних організацій таких як Українська зернова асоціація, Асоціація "Укроліяпром", Корпорація "Тваринпром", об'єднання "Укрхлібпром", Союз птахівників України.

За результатами засідання можна зробити висновок, що на сьогодні ситуація з наповненням внутрішнього ринку основними стратегічними видами продовольчих ресурсів є задовільною.

Високий минулорічний врожай зернових та олійних культур, а також цукрових буряків дозволяє забезпечити у поточному маркетинговому періоді споживання хлібопродуктів, олії та цукру  у межах раціональних норм споживання, та спрямувати суттєві обсяги цієї продукції на експорт.

Наведемо декілька цифр. З початку маркетингового періоду Україна експортувала 30 млн. тонн зерна та продуктів його переробки, в тому числі 4,4 млн. тонн ячменю, 10,4 млн. тонн пшениці та 14,8 млн. тонн кукурудзи. За розрахунками, можливості щодо експорту зерна у травні-червні 2014/2015 МР оцінюються у 6,8 млн. тонн.

Україна зберігає перше місце у світі як експортер олії соняшникової. Так, у вересні-квітні поточного маркетингового року олії вивезено майже 2,8 млн. тонн, або понад 90 відсотків від її внутрішнього виробництва. До кінця маркетингового періоду  передбачається експортувати ще близько 1 млн. тонн олії.

Пожвавився у цьому маркетинговому сезоні також експорт цукру, його обсяг за 8 місяців маркетингового періоду склав 65 тис. тонн, що у 7 разів вище, ніж у відповідному періоді минулого сезону. 

Водночас ситуація із наповненням внутрішнього ринку продукцією тваринного походження у 2015 році порівняно з попереднім погіршилася.

Насамперед, це відбувається внаслідок скорочення вітчизняного виробництва м'яса та молока. За даними, Держстату за 4 місяці ц. р. виробництво м'яса всіх видів у забійній вазі зменшилося на 3,6 відсотка, молока – на 3,4 відсотка. У свою чергу зниження виробництва є результатом скорочення поголів’я худоби та птиці як в господарствах населення, так і у сільгосппідприємствах. Це пояснюється, з одного боку,  суттєвим подорожчанням утримання тварин (наприклад лише у І кварталі ц. р. сукупний індекс витрат на виробництво продукції тваринництва склав 123,4 відсотка), а з іншого − низьким рівнем купівельної спроможності населення, що не дозволяє компенсувати витрати на виробництво (індекс реальної заробітної плати у І кв. 2015 року склав 79,9 відсотка).

Така ситуація негативно вплине на рівень споживання молоко та м’ясопродуктів населенням, яке і без того вже багато років залишається на низькому рівні. За розрахунками, у 2015 році споживання молока на одну особу очікується на рівні 220,9 кг (у  2014 році – 222,5 кг, раціональна норма – 380 кг), м'яса – 51,5 кг (у 2014 році – 54,9 кг, раціональна норма – 80 кг).

Економічний дискусійний клуб планує проводити засідання груп зі складання балансів щомісяця. У разі зацікавленості підприємств та  організацій у балансових показниках або участі у засіданнях, просимо надсилати листи на  адресу po_edc@ukr.net та телефонувати за  номером (044) 279-00-31 (контактна особа Макарчук Оксана).