Ви є тут

Індекс українського борщу

06.11.2015

«Український борщ – не просто буденна страва, це символ родинності, елемент ритуалу єднання, основа кулінарної традиції, яка сильніша за будь-які новітні експерименти і заморські запозичення.

Борщ – це найперша і найточніша асоціація, пов´язана з Україною, і головне – позитивна. Ця асоціація смачно пахне і обіцяє тепло, затишок, ситість, а відтак умиротворення. Це символ української гостинності, а несвідомий вибір щоденної страви на користь борщу для кожного українця – прояв приватного патріотизму.»

                            Маніфест Українського Борщу, «Українська правда» 07.02.2013

Відомо, що скільки хазяйок – стільки борщів. У різних регіонах України борщ готують по-різному, але є і загальний рецепт приготування традиційного українського борщу. Саме, скориставшись таким рецептом експерти Економічного дискусійного клубу розрахували його вартість.

За розрахунками, у жовтні 2015 року вартість каструлі українського борщу об’ємом 3,5−4 літра становила: з м’ясом − 70,87 гривень, без м’яса −20,89 гривень.

Проведений аналіз свідчить, що за останні 15 років вартість борщу зросла у 10 разів. Найвідчутніше ця страва для українців подорожчала за останній рік. При чому, подорожчання відбулося за рахунок овочів, ціни на які у жовтні ц. р.  порівняно з минулорічним роком зросли у 2−5 разів, тоді як м'ясо зросло в ціні на  20-25%.

Водночас, борщ і сьогодні залишається  найбільш доступною стравою для українців, оскільки темпи зростання його вартості є повільнішими, ніж зростання середньої заробітної плати.

Експерти Клубу розрахували вартість набору основних продуктів для приготування борщу[1]  в Україні та країнах, які з нею межують: Польщі, Чехії, Угорщині, Білорусі та Росії. Порівняння свідчить, що серед вказаних країн вартість приготування борщу восени цього року була найменшою в Україні. Близькою до показника України є вартість набору продуктів для борщу у Білорусі. Водночас, у досліджуваних країнах ЄС для приготування борщу треба витратити вдвічі більше коштів, ніж в Україні.

Звертаємо увагу, що Економічний дискусійний клуб започатковує нову постійно діючу рубрику «Індекс українського борщу», у якій можна буде щомісяця ознайомитися з актуальними значеннями цього індексу. 


[1] набір продуктів для приготування 3,5-4 літрів борщу