Ви є тут

Індекс українського борщу і не тільки... Вересень 2017 року

04.10.2017

Рік минув з того часу, коли на сайті Економічного дискусійного клубу з’явилася постійно діюча рубрика «Індекс українського борщу», де відвідувачі щомісяця можуть ознайомитися з актуальною інформацією про зміну вартості цієї страви. Ураховуючи кількість переглядів цих публікацій користувачами, а також численні посилання на наші публікації у ЗМІ, можна зробити висновок, що зазначена інформація користується популярністю. Тому експерти ЕДК вирішили піти далі…

Навряд чи справедливо за такого різноманіття загальновизнаних у світі страв української кухні, визначати лише індекс борщу?! Тому віднині на сайті ЕДК запроваджується нова постійно діюча рубрика «Індекс популярних українських страв». Поряд із індексом борщу тут можливо буде ознайомитися із щомісячною динамікою вартості вареників (з сиром та капустою) та дерунів зі сметаною.

Декілька слів про методичні підходи. При виборі додаткових страв національної кухні для обрахунку індексів, експерти керувалися наступним: страви повинні бути загальновідомими, простими у приготуванні та доступними для пересічного українця. Також ми намагалися підібрати класичні рецепти для приготування зазначених страв, ураховуючи що такої страви має бути достатньо для одного прийому їжі родиною у складі 3−4 осіб[1].

За розрахунками ЕДК, у вересні 2017 року вартість приготування популярних українських страв становила:

  • борщу (каструля об’ємом 3,5−4 літра):

 з м’ясом – 84,43 гривні;

 без м’яса (пісного) – 17,69 гривні;

  • дерунів із сметаною (з розрахунку 20– 25 штук) − 19,34 гривні;
  • вареників (з розрахунку 35– 40 штук):

 з сиром – 70,50 гривні;

 з капустою – 21,70 гривні.

Порівняно із серпнем ц. р. вартість приготування борщу пісного, дерунів та вареників з капустою зменшилися на 4,6%, 0,7% та 2,9% відповідно. Здешевлення цих страв обумовлене сезонним падінням цін на картоплю та овочі, які у вересні знизилися в ціні подекуди більше, ніж на 10%.

Поряд з цим, вартість приготування страв національної кухні, основним інгредієнтом яких є продукція тваринного походження (м'ясо , сир), за місяць зросла. Так, вартість борщу з м’ясом додала 1,3%, вареників з сиром – 2,4%.

Слід зазначити, що у вересні ц. р. приготування зазначених популярних страв нашим господиням вартувало значно більше, ніж роком раніше, та навіть дорожче, ніж узимку, оскільки практично всі основні їх складові суттєво зросли в ціні.

Найвідчутніше упродовж року (порівняно з вереснем 2016 р.) підвищилася вартість приготування борщу з м’ясом − на 29,5% («плюс» 19,23 грн.), а найменше подорожчав борщ пісний − на 18,7% («плюс» 2,79 гривні).

__________________________________

[1]Довідково. Рецепти, що використовувалися у статті.

Деруни класичні (рецепт із сайту DERUNFEST.in.ua)

На 20 − 24 штуки потрібно: 1 кг картоплі, 2 яйця, 1 велика цибулина, 2 повних столових ложки борошна, олія соняшникова для смаження,  сіль.

Спосіб приготування. Картоплю і цибулю очистіть і натріть на дрібній тертці. Цибулевий сік не дасть картоплі швидко потемніти. Додайте яйця і борошно, посоліть і добре перемішайте масу. Розігрійте в сковороді 2-3 ст. ложки рослинної олії. Ложкою набирайте картопляну масу, викладайте на сковороду. Перевертайте деруни, коли нижня сторона добре підрум'яниться. Подавайте деруни теплими та зі сметаною.

Вареники із сиром (рецепт із книги «Книга о вкусной и здоровой пище»)

На 500 г сиру − 3/4 стакана сметани, 2 яйця, 2 стакани борошна пшеничного, 2 столові ложки цукру, 2 столові ложки масла вершкового.

У холодній воді (1/2 склянки) збиваємо 1 яйце, додаємо неповну чайну ложку солі. Всипаємо 2 стакана просіяного борошна і замішуємо круте тісто.

Сир пропускаємо через м’ясорубку, додаємо цукор, жовток, столову ложку розтопленого вершкового масла, ½ чайної ложки солі і все гарно перемішуємо.

Тісто розкачуємо дуже тонко, стаканчиком вирізаємо кружки, змазуємо їх збитими білками, кладемо на кожен із них по чайні ложці сиркової маси, а краї зчіплюємо.

За 10 хвилин до подачі на стіл вареники опускаємо у підсолений окріп і варимо доти, доки вони не спливуть. Тоді виймаємо їх і викладаємо на блюдо, поливаємо розтопленим вершковим маслом подаємо зі сметаною.                

Вареники з капустою (рецепт із сайту AMLIMA.com)

Для тіста: 2 склянки пшеничного борошна, 1 яйце, по ½ чайної ложки солі та цукру, 3/4 склянки води; для начинки: 1,2 кг свіжої капусти білокачанної, 1 велика цибулина, 4 столові ложки олії, чорний перець і сіль за смаком.

Приготування: Спочатку готуємо тісто. У миску просіваємо пшеничне борошно і змішуємо його з сіллю і цукром. Потім розбиваємо туди ж одне сире яйце і починаємо замішувати тісто, поступово підливаючи воду (кип'ячену і ледь теплу). Робимо досить круте тісто і залишаємо його на півгодини накритим рушником або харчовою плівкою. За цей час тісто дійде (розбухне клейковина) і воно стане м'якшим і еластичнішим.

Поки тісто дозріває, шаткуємо капусту і обсмажуємо її разом з нарізаною півкільцями цибулею. Смажимо все на рослинній олії, а в кінці приготування додаємо чорний мелений перець і сіль. Приготовлену начинку викладаємо в друшляк, щоб з неї стекли олія та сік, а сама начинка охолола. На присипаному борошном столі тісто розгортаємо в пласт і вирізаємо з нього кружечки. На середину кожної заготовки кладемо остиглу начинку з капусти і защипуємо краї, склавши кружечок тіста в півколо. Відварюємо вареники, поклавши в киплячу воду, яку трохи солимо. Подаємо вареники з капустою, приправивши їх сметаною.

Смачного!