Ви є тут

Індекс українського борщу у травні 2017 року

02.06.2017

За розрахунками ЕДК, у травні 2017 року вартість каструлі українського борщу об’ємом 3,5−4 літра становила: з м’ясом – 82,95 гривні, без м’яса (пісного) – 23,05 гривні.

 

 

 

Порівняно з квітнем ц. р. у останньому місяці весни борщ з м’ясом подорожчав на 2,8% («плюс» 2,25 грн.), пісний – на 6,5% («плюс» 1,41 гривні). Підвищення вартості борщу відбулося внаслідок зростання споживчих цін на преважну більшість інгредієнтів цієї страви. При цьому найвищі темпи зростання зафіксовано на: моркву − на 10,6%, картоплю − на 13,5% та цибулю − на 46,1%. Яловичина також додала в ціні 1,4%, або 1,41 грн. на кілограмі.

З початку року борщ подорожчав: з м’ясом – на 22,8% («плюс» 15,40 грн.), без м’яса (пісний) – на 48,7% («плюс» 7,55 гривні).

Якщо порівнювати із травнем 2016 року, то поточна вартість пісного борщу для українців, після багатомісячного відставання, зрівнялася із минулорічним показником. Водночас, за рахунок суттєвого  подорожчання яловичини (на 21%), вартість борщу з м’ясом у травні ц. р. є на 14,6% вищою, ніж роком раніше.

У 12 регіонах України минулого місяця відбулося підвищення вартості набору картоплі та овочів для приготування борщу: від 0,9% у Херсонській до 17,2% у Київській областях. Найбільше падіння вартості борщового набору зафіксовано у Івано-Франківській області («мінус» 13,1%). При цьому найдешевший набір можливо було придбати у Тернопільській області – за 12,17 гривні, найдорожчий − у м. Києві – за 17,56 гривні.