Ви є тут

Індекс українських страв. Червень 2018 року

16.07.2018

За розрахунками ЕДК[1], у червні 2018 року приготування популярних українських страв коштувало:

борщу (каструля об’ємом 3,5−4 літра):

  •  з м’ясом – 103,47 гривні;
  •  без м’яса (пісного) – 28,82 гривні;

дерунів із сметаною (з розрахунку 20– 25 штук) – 23,43 гривні;

вареників (з розрахунку 35– 40 штук):

  •  з сиром  – 69,91 гривні;
  •  з капустою – 30,66 гривні.

Отже, у червні ц. р. приготування вареників як із сиром, так і капустою стало дешевшим. Натомість борщ та деруни подорожчали.  

Зменшення на 1,5%−2,8% вартості приготування вареників у першому місяці літа обумовлювалося переважно сезонним зниженням у червні[2] споживчих цін на кисломолочні продукти (сир м’який та сметану), а також яйця. 

Найбільше у абсолютному та відносному вимірі у червні подорожчав борщ пісний – на 14,2%, або 3,59 грн. на страві, борщ з м’ясом теж помітно додав у ціні («плюс» 3,6%), а його вартість вперше за період нашого дослідження перетнула позначку у 100 гривень.

Стрімкий ріст вартості цієї страви відбувся через суттєве збільшення цін на овочі, обумовлене заміщенням на внутрішньому ринку продукції минулорічного врожаю на цьогорічну. З цієї ж причини зросла вартість приготування дерунів (на 3,7%), основною складовою яких є картопля, яка подорожчала упродовж червня на 15,8%.

Якщо порівнювати з початком 2018 року, то серед популярних українських страв лідерами подорожчання виявилися борщ пісний, що додав в ціні 66%, та вареники з капустою («плюс» 42%). При цьому, серед наших популярних українських страв лише приготування вареників із капустою у червні ц. р. вартувало майже на 14% дешевше, ніж у червні 2017 року. Інші страви роком раніше (порівняно з червнем 2017 р.) вартували на 2%−14% дешевше.

За розрахунками ЕДК, у червні найдешевші вареники з капустою  за нашим рецептом можна було приготувати у Тернопільській  області – за 27,44 грн., а найдорожчі – у місті Києві – за 34,69 гривні.

_________________________________

[1]З інформацією про методичні підходи до розрахунку індексу страв та рецептами їх приготування можна ознайомитися на сайті ЕДК за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/indeks-ukrayinskogo-borshchu-i-ne-tilky-v...

[2] з інформацією про цінову ситуацію на соціально значущі продовольчі товари у травні ц.р. можна ознайомитися за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/spozhyvchi-ciny-na-socialno-znachushchi-p...