Ви є тут

Індекс українських страв. Квітень 2018 року

25.05.2018

За розрахунками ЕДК[1], у квітні 2018 року приготування популярних українських страв вартувало:

борщу (каструля об’ємом 3,5−4 літра):

  •  з м’ясом – 99,13 гривні;
  •  без м’яса (пісного) – 24,31 гривні;

дерунів із сметаною (з розрахунку 20–25 штук) – 23,40 гривні;

вареників (з розрахунку 35–40 штук):

  •  з сиром – 72,05 гривні;
  •  з капустою – 28,01 гривні.

Таким чином, у квітні відбулося чергове подорожчання приготування всіх популярних українських страв, за винятком  вареників із сиром.

Подорожчання страв, передусім, відбулося під впливом сезонного підвищення цін на овочі, зростання цін на які упродовж місяця подекуди перевищувало 20%.

У квітні найвищий приріст вартості відбувся на вареники з капустою − на 7,9% («плюс» 2,05 грн. на страві). Першість за абсолютним показником підвищення вартості, як і попередні два місяці, залишилася за борщем з м’ясом, що додав до вартості 2,85 гривні («плюс» 3,0%).

За рахунок сезонного «відкату» цін на молокопродукти, зокрема сир м’який, у квітні знизилася вартість приготування вареників із сиром (на 0,4%, або «мінус» 28 копійок).

З початку 2018 року лідерами подорожчання є борщ пісний («плюс» 40%) та вареники з капустою («плюс» 30%).

Роком раніше (порівняно з квітнем 2017 р.) приготування популярних українських страв вартувало господиням на 10%−24% дешевше.

______________________________________

[1]З інформацією про методичні підходи до розрахунку індексу страв та рецептами їх приготування можна ознайомитися на сайті ЕДК за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/indeks-ukrayinskogo-borshchu-i-ne-tilky-v...