Ви є тут

Індекс українських страв. Квітень 2019 року

16.05.2019

За розрахунками ЕДК[1], у квітні 2019 року приготування популярних українських страв вартувало:

борщу (каструля  об’ємом 3,5 − 4 літра):

 з м’ясом – 112,96 гривні;

 без м’яса (пісного) – 35,86 гривні; 

дерунів із сметаною (з розрахунку 20 – 25 штук) – 28,85 гривні; 

вареників (з розрахунку 35 – 40 штук):

 з сиром  – 78,59 гривні;

 з капустою – 52,23 гривні.

У квітні, порівняно із березнем 2019 року, вартість приготування всіх обраних ЕДК для дослідження традиційних українських страв зросла. При цьому найсуттєвіше подорожчали страви, одним із інгредієнтів котрих є капуста білокачанна, ціни на яку минулого місяця «вибороли» першість за темпами росту.[2]

Отже, протягом місяця вартість підвищилася:

  • вареників з капустою − на 24,9%, або на 10,41 грн. на страві;
  • борщу пісного − на 15,3%, або на 4,75 грн. на страві;
  • борщу з м’ясом − на 4,9%, або на 5,32 грн. на страві;
  • дерунів із сметаною − на 4,8%, або на 1,33 грн. на страві;
  • вареників з сиром − на 0,5%, або на 0,41  грн. на страві.

Як і в минулому місяці, так і з початку поточного року, флагманами подорожчання серед популярних страв є борщ пісний («плюс» 39,6%) та вареники з капустою («плюс» 69,4%).

Вказані страви також утримують лідерство у подорожчанні у річному вимірі. Так, проти квітня 2018 року вартість приготування борщу пісного та вареників з капустою зросла у 1,5−1,9 рази.

За розрахунками ЕДК, у квітні 2019 року найменше вартували власноруч приготовані вареники з капустою на Закарпатті – 47,35  гривні. Приготування цієї страви господиням зі столиці обходилася на 20% дорожче − 57,19 гривні.

________________________

[1]З інформацією про методичні підходи до розрахунку індексу страв та рецептами  їх приготування можна ознайомитися на сайті ЕДК за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/indeks-ukrayinskogo-borshchu-i-ne-tilky-v...

[2] з інформацією про цінову ситуацію на соціально значущі продовольчі товари у квітні ц.р. можна ознайомитися за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/spozhyvchi-ciny-na-socialno-znachushchi-p...