Ви є тут

Індекс українських страв. Липень 2018 року

16.08.2018

За розрахунками ЕДК[1], у липні 2018 року приготування популярних українських страв коштувало:

борщу (каструля об’ємом 3,5−4 літра):

 з м’ясом – 100,37 гривні;

 без м’яса (пісного) – 25,67 гривні;

дерунів із сметаною (з розрахунку 20 – 25 штук) – 22,21 гривні;

вареників (з розрахунку 35 – 40 штук):

 з сиром – 69,34 гривні;

 з капустою – 26,17 гривні.

Таким чином, у липні ц. р. приготування всіх традиційних страв подешевшало. Найбільше знизилася вартість приготування борщу пісного – майже на 15% та дерунів – на 11%.  

Зменшення вартості страв обумовлено сезонним зниженням у липні[2] споживчих цін на овочі, молочні продукти та яйця.

Якщо порівнювати з початком 2018 року, то серед популярних українських страв лідерами подорожчання виявилися борщ пісний, що додав в ціні 48%, та вареники з капустою («плюс» 22%). Натомість вареники з сиром у липні ц. р. вартували на 2% дешевше, ніж на початку календарного року. Порівнюючи з липнем 2017 року, упродовж останніх 12 місяців  відбулося подорожчання всіх популярних українських страв у діапазоні від 3% до 16%.

За розрахунками ЕДК, у липні найдешевший набір овочів для приготування борщу за нашим рецептом можна було придбати у Запорізькій області – за 15,68 грн., а найдорожчий – у Волинській області – за 21,45 гривні

____________________________________

[1]З інформацією про методичні підходи до розрахунку індексу страв та рецептами їх приготування можна ознайомитися на сайті ЕДК за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/indeks-ukrayinskogo-borshchu-i-ne-tilky-v...

[2] з інформацією про цінову ситуацію на соціально значущі продовольчі товари у травні ц.р. можна ознайомитися за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/spozhyvchi-ciny-na-socialno-znachushchi-p...