Ви є тут

Індекс українських страв. Листопад 2017 року

05.12.2017

За розрахунками ЕДК[1], у листопаді 2017 року приготування популярних українських страв вартувало:

борщу (каструля об’ємом 3,5−4 літра):

 з м’ясом – 83,91 гривні;

 без м’яса (пісного) – 16,02 гривні;
 

дерунів із сметаною (з розрахунку 20– 25 штук) – 19,96 гривні;
 

вареників (з розрахунку 35– 40 штук):

 з сиром – 73,94 гривні;

 з капустою – 20,74 гривні.

Тобто, у листопаді порівняно з попереднім місяцем вартість приготування популярних українських страв суттєвих змін не зазнала.

Збереглися тенденції попереднього місяця щодо подешевшання приготування борщу пісного («мінус» 4,5% або 76 коп.) та вареників з капустою («мінус» 1,4% або 29 коп.). В той же час вартість борщу з м’ясом порівняно з жовтнем не змінилася.

Натомість приготування дерунів із сметаною та вареників з сиром подорожчало на 0,9% (кожна позиція).

Зміни у вартості приготування страв обумовлювалися:

  • збереженням тренду щодо зниження споживчих цін на картоплю та овочі[2];
  • стійкою тенденцією до подорожчання яловичини, яєць та молокопродуктів.

У останньому місяці осені ц. р. витрати на приготування популярних національних страв були вищими, ніж роком раніше. Найвідчутніше упродовж року (порівняно з листопадом 2016 р.) зросла вартість приготування борщу з м’ясом − на 27,5% («плюс» 18,09 грн.), а найменше подорожчав борщ пісний − на 5,9% («плюс» 0,89 гривні).

У листопаді для 17 регіонів країни було характерним зменшення загальної вартості набору з картоплі та овочів для приготування борщу, яке склало від 0,2% у Одеській 10,0% у Житомирській областях. Водночас у Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій та Чернігівській областях такий набір подорожчав у діапазоні від 0,2% до 6,5%.

Найдешевший овочевий набір для приготування каструлі борщу можливо було придбати у Рівненській області – за 7,72 гривні, найдорожчий − у Донецькій області – за 11,30 гривні.

_________________________________________

[1]З інформацією про методичні підходи до розрахунку індексу страв та рецептами їх приготування можна ознайомитися на сайті ЕДК за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/indeks-ukrayinskogo-borshchu-i-ne-tilky-v...

[2] Детальну інформацію про цінові тенденції на ринках основних видів соціально значущих продовольчих товарів у жовтні 2017 року можна знайти за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/spozhyvchi-ciny-na-socialno-znachushchi-p...