Ви є тут

Індекс українських страв. Листопад 2018 року

18.12.2018

За розрахунками ЕДК[1], у листопаді 2018 року приготування популярних українських страв вартувало:

борщу (каструля об’ємом 3,5−4 літра):

  •  з м’ясом – 98,62 гривні;
  •  без м’яса (пісного) – 22,16 гривні;

дерунів із сметаною (з розрахунку 20 – 25 штук) – 23,33 гривні;

вареників (з розрахунку 35 – 40 штук):

  •  з сиром – 75,09 гривні;
  •  з капустою – 27,85 гривні.

Таким чином, у листопаді порівняно з попереднім місяцем,  вартість приготування всіх, обраних ЕДК для дослідження, традиційних українських страв зросла, а саме:

борщу пісного − на 3,6%, або на 0,77 грн. на страві;

вареників з сиром − на 3,2%, або на 1,68 грн. на страві;

дерунів − на 3,0%, або на 0,72 грн. на страві; 

вареників з капустою − на 2,3%, або на 0,80 грн. на страві;

борщу з м’ясом − на 1,1%, або на 1,07 грн. на страві.

Підвищення вартості приготування страв обумовлювалися збереженням тренду щодо зростання споживчих цін практично на весь перелік соціально значущих продуктів харчування, які є інгредієнтами обраних страв[2].

За період з початку поточного року лідерами подорожчання серед популярних українських страв залишаються борщ пісний та вареники з капустою, які за 11 місяців додали у вартості 27,6% та 29,3% відповідно.

У останньому місяці осені ц. р. витрати на приготування популярних національних страв були вищими, ніж роком раніше. Найвідчутніше упродовж року (порівняно з листопадом 2017 р.) зросла вартість приготування борщу пісного − на 38,35%, а найменше подорожчали вареники із сиром − на 1,6%.

За розрахунками ЕДК, у листопаді 2018 року приготування вареників із сиром найдешевше обходилося господиням Житомирщини – 66,03 гривні. Майже на чверть дорожче, ніж у Житомирській області, вартувало приготувати цю страву киянам – 81,86 гривні.

_________________________________

[1]З інформацією про методичні підходи до розрахунку індексу страв та рецептами їх приготування можна ознайомитися на сайті ЕДК за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/indeks-ukrayinskogo-borshchu-i-ne-tilky-v...

[2] з інформацією про цінову ситуацію на соціально значущі продовольчі товари у листопаді ц.р. можна ознайомитися за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/spozhyvchi-ciny-na-socialno-znachushchi-p...