Ви є тут

Індекс українських страв. Лютий 2019 року

14.03.2019

За розрахунками ЕДК[1], у лютому 2019 року приготування популярних українських страв вартувало:

борщу (каструля об’ємом 3,5−4 літра):

  •  з м’ясом – 106,55 гривні;
  •  без м’яса (пісного) – 29,54 гривні;

дерунів із сметаною (з розрахунку 20–25 штук) – 27,90 гривні;

вареників (з розрахунку 35–40 штук):

  •  з сиром – 78,04 гривні;
  •  з капустою – 37,09 гривні.

У останньому місяці зими, порівняно із січнем 2019 року, вартість приготування всіх, обраних ЕДК для дослідження традиційних українських страв зросла, а саме:

  • вареників з капустою − на 6,3%, або на 2,21 грн. на страві;
  • борщу пісного − на 4,2%, або на 1,19 грн. на страві;
  • дерунів − на 3,1%, або на 0,85 грн. на страві; 
  • борщу з м’ясом − на 0,7%, або на 0,76 грн. на страві;
  • вареників з сиром − на 0,5%, або на 0,38 грн. на страві.

Підвищення вартості приготування страв обумовлювалися збереженням тренду до зростання споживчих цін на соціально значущі продукти харчування, які є основними інгредієнтами обраних страв[2], в першу чергу, картоплю та овочі.

У лютому, як і у попередні місяці, лідерами подорожчання серед популярних страв були борщ пісний та вареники з капустою, які протягом місяця додали у вартості 4,2% та 6,3% відповідно.

За 2 місяці поточного року найбільше подорожчало приготування вареників з капустою – «плюс» 20,3%. Далі йдуть борщ пісний («плюс» 15,0%) та деруни з сметаною («плюс» 10,4%).

У лютому поточного року витрати на приготування всіх популярних національних страв були значно вищими, ніж роком раніше. Найвідчутніше упродовж року (порівняно з лютим 2018 р.) зросла вартість приготування борщу пісного та вареників з капустою − у 1,5−1,6 рази, найменше − вареників із сиром – на 8,6%. 

За розрахунками ЕДК, у лютому 2019 року найменше вартувало приготування дерунів господиням Тернопільської області – 24,45 гривні. На Донеччині вартість приготування страви із картоплі була найвищою серед регіонів країни та становила 30,62 грн., або майже на 10% перевищила середній показник по Україні.

______________________________

[1]З інформацією про методичні підходи до розрахунку індексу страв та рецептами  їх приготування можна ознайомитися на сайті ЕДК за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/indeks-ukrayinskogo-borshchu-i-ne-tilky-v...

[2] з інформацією про цінову ситуацію на соціально значущі продовольчі товари у лютому ц.р. можна ознайомитися за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/spozhyvchi-ciny-na-socialno-znachushchi-p...