Ви є тут

Індекс українських страв. Серпень 2018 року

18.09.2018

За розрахунками ЕДК[1], у серпні 2018 року приготування популярних українських страв коштувало:

борщу (каструля об’ємом 3,5−4 літра):

  •  з м’ясом – 96,64 гривні;
  •  без м’яса (пісного) – 21,65 гривні;

дерунів із сметаною (з розрахунку 20– 25 штук) – 22,28 гривні;

вареників (з розрахунку 35– 40 штук):

  •  з сиром – 69,71 гривні;
  •  з капустою – 26,89 гривні.

Таким чином, у останньому місяці цьогорічного літа серед традиційних українських страв подешевів лише борщ. Натомість вареники та деруни зростали в ціні. 

За рахунок триваючого стрімкого  сезонного зниження цін на окремі види овочів, вартість пісного борщу у серпні[2] впала майже на 16%, що склало 4,02 грн. на страві. Темп зниження вартості борщу з м’ясом становив 3,6%, що в абсолютному виразі склало 3,73 гривні.  

Слід зазначити, що навіть досить помітне зниження цін на картоплю у сезон її найвищої ринкової пропозиції, не дозволило компенсувати зростання цін на інші інгредієнти для приготування дерунів (яйця, сметану), які, в результаті, додали до вартості страви 0,3%. Аналогічна ситуація була характерною у серпні і для вареників з капустою, вартість приготування яких зросла на 2,8%.

Чинником зростання вартості приготування вареників із сиром у минулому місяці, як не дивно, виявилося не підвищення цін на молочні складові страви, а подорожчання яєць та борошна, що додало до її ціни 0,5%.

Якщо порівнювати з початком 2018 року, то серед популярних українських страв лідерами подорожчання виявилися борщ пісний та вареники з капустою, які за 8 місяців додали у вартості чверть.

Натомість вареники з сиром у серпні ц. р. вартували майже на 3% дешевше, ніж на початку календарного року. Порівнюючи із серпнем 2017 року, упродовж останніх 12 місяців  відбулося подорожчання всіх популярних українських страв у діапазоні від 1% до 22% (див. таблицю).

За розрахунками ЕДК, у серпні 2018 року найдешевші деруни могли приготувати господині на Львівщині – за 20,36 грн., а найдорожчий – у місті Києві – за 24,27 гривні.

_____________________________________

[1]З інформацією про методичні підходи до розрахунку індексу страв та рецептами їх приготування можна ознайомитися на сайті ЕДК за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/indeks-ukrayinskogo-borshchu-i-ne-tilky-v...

[2] з інформацією про цінову ситуацію на соціально значущі продовольчі товари у серпні ц.р. можна ознайомитися за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/spozhyvchi-ciny-na-socialno-znachushchi-p...