Ви є тут

Індекс українських страв. Жовтень 2018 року

16.11.2018

За розрахунками ЕДК [1], у жовтні 2018 року приготування популярних українських страв коштувало:

борщу (каструля об’ємом 3,5 − 4 літра):

  •  з м’ясом – 97,55 гривні;
  •  без м’яса (пісного) – 21,39 гривні;

дерунів із сметаною (з розрахунку 20 – 25 штук) – 22,61 гривні;

вареників (з розрахунку 35 – 40 штук):

  •  з сиром – 73,41 гривні;
  •  з капустою – 27,05 гривні.

Таким чином, у жовтні порівняно з вереснем ц. р., вартість приготування всіх, обраних ЕДК для дослідження, традиційних українських страв зросла, а саме:

борщу пісного − на 5,7%, або на 1,15 грн. на страві;

вареників з капустою − на  4,0%, або на 1,0,5 грн. на страві;

вареників з сиром − на 2,5%, або на 1,77 грн. на страві;

борщу з м’ясом − на 1,8%, або на 1,71 грн. на страві;

дерунів − на 1,5%, або на 0,33 грн. на страві. 

Причина зростання вартості приготування українських страв є досить прозаїчною – підвищення у жовтні споживчих цін практично на весь перелік соціально значущих продовольчих товарів, які є інгредієнтами наших страв [2].

За період з початку поточного року лідерами подорожчання серед популярних українських страв залишаються  борщ пісний та вареники з капустою, які за 10 місяців додали у вартості 23,1% та 25,6% відповідно.

А роком раніше приготувати традиційні страви виходило на 14%−29% дешевше, ніж у жовтні цього року. Винятком є вареники з сиром, вартість приготування яких упродовж останніх 12 місяців, практично не змінилася (див. таблицю).

За розрахунками ЕДК, у жовтні 2018 року приготування вареників з капустою найдешевше обходилося господиням Житомирщини – 25,34 грн., а найдорожчою ця страва була на Закарпатті – 30,70 гривні. 

____________________________

[1] З інформацією про методичні підходи до розрахунку індексу страв та рецептами  їх приготування можна ознайомитися на сайті ЕДК за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/indeks-ukrayinskogo-borshchu-i-ne-tilky-v...

[2] з інформацією про цінову ситуацію на соціально значущі продовольчі товари у жовтні ц.р. можна ознайомитися за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/spozhyvchi-ciny-na-socialno-znachushchi-p...