Ви є тут

Кутя−2018: Що і по чому?

27.12.2017

І знову Новий рік та Різдво Христове!!!! Свята, які українці полюбляють відзначати рясними застіллями.

Експерти Економічного дискусійного клубу в нещодавній публікації обрахували вартість приготування традиційного салату «Олів'є» та інших смаколиків новорічного столу[1].  

Сьогодні розрахуємо вартість основних страв різдвяного столу – куті та узвару.

Оскільки інгредієнти для приготування зазначених страв не належать до товарів, споживчі ціни на які підлягають статистичним спостереженням, тому, як і минулого року, будемо користуватися власними моніторингом, а саме цінами, за якими реалізовувалася відповідна продукція на сільськогосподарських ярмарках у Печерському районі м. Києва 23−24 грудня поточного року.

Так ось. За нашими розрахунками та печерськими цінами, господиням приготування куті на родину (1,5 кг) на Святвечір 2018 року коштуватиме 73 гривні, або близько 12 гривень на порцію 250 грамів.

На узвар (без додавання цукру) орієнтовно необхідно буде витратити ще 20 гривень.

Якщо порівнювати із груднем 2016 року, то вартість куті зросла на 7%, за рахунок подорожчання маку та горіхів.

Натомість майже на третину дешевше обійдеться на прийдешнє Різдво узвар, внаслідок зниження цін на традиційні для України сухофрукти (груші та яблука).

Отже, навіть за цінами київського Печерську, кутя залишатиметься доступною для українців стравою, особливо якщо зважити на те, що у середньому споживчі ціни на продукти харчування в Україні у 2017 році зросли майже на 20%. А це означає, що організувати святкові застілля у Святвечір з 12 пісними стравами та на Різдво із різноманіттям скоромних страв  буде досить витратно. 

Як свідчать статистичні дані, упродовж року (грудень 2017 р. порівняно з груднем 2016 р.) споживчі ціни підвищилися практично на всі соціально значущі продовольчі товари. Щасливий виняток тут склали крупи гречані та цукор, на які зафіксовано зниження цін на 36% та 14,5% відповідно.  

Найбільше упродовж року як у відносному, так і абсолютному вимірі подорожчало сало (на 69%, або 28 грн. на кілограмі). На третину зросли в ціні за рік яловичина (27 грн. на кілограмі) та свинина (26 грн. на кілограмі). Чверть до минулорічних цін додали м'ясо птиці, ковбаси варені, сир м’який та сметана.

Зростання цін на яйця, масло вершкове, хліб масових сортів перевищило 20%.

Для поціновувачів вінегрету також не дуже приємні новини. Морква та буряки цьогоріч коштують вполовину дорожче, ніж торік. Також помітно підвищилася вартість цибулі, картоплі та капусти.

 

______________________________________

[1] з публікацією можливо ознайомитися за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/indeks-smakolykiv-dlya-novorichnogo-zasti...