Ви є тут

Оцінка поточних показників внутрішнього ринку зерна

12.03.2020

Упродовж 8 місяців поточного маркетингового періоду спостерігається нарощування темпів експорту українського зерна порівняно із попереднім сезоном.

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−лютому 2019/2020 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у зерновому еквіваленті) склав 41,0 млн. тонн, що майже на 25% більше, ніж у аналогічному періоді минулого року, а саме: пшениці вивезено 17,0 млн. тонн (на 32% більше), ячменю – 4,0 млн. тонн (на 22% більше), кукурудзи – 19,8 млн. тонн (на 21% більше).

Основними споживачами українського зерна є країни Азії, Африки та Євросоюзу.

Оцінка основних показників річного балансу станом на 1 березня поточного року виглядає таким чином:

попит внутрішнього ринку – 21,8 млн. тонн, у тому числі: на продовольчі потреби передбачено 5,5 млн. тонн, фуражні цілі – майже 11,5 млн. тонн;

раціональний експорт – 55,7 млн. тонн, зокрема пшениці – 18,7 млн. тонн, ячменю – 5,6 млн. тонн, кукурудзи – 30,4 млн. тонн;

перехідні залишки на кінець маркетингового року − 4,6 млн. тонн, або 21% від середньорічного внутрішнього споживання, що достатньо для гарантування продовольчої безпеки.

Високий врожай зерна у 2019 році обумовив зниження внутрішніх та експортних цін на основні зернові культури у поточному маркетинговому сезоні порівняно з попереднім (див. таблицю). Так, у першій декаді березня цього року внутрішні ціни були нижчими, ніж роком раніше: на пшеницю − на 10%−13%; ячмінь – майже на третину; кукурудзу – на 5%.                                                                                                                                                                                                                                        

Натомість, вартість жита продовольчого на 30% перевищує рівень березня 2019 року. Відповідно подорожчало і борошно житнє.

Проте, низхідна динаміка цін на борошно пшеничне, яка була характерною для внутрішнього ринку протягом першої половини поточного маркетингового періоду,  не стала чинником до зниження цін на хліб масових сортів. Зокрема, за період липня−січня 2019/2020 МР ціни на борошно пшеничне 1 ґатунку знизилися на 7,4%, а споживчі ціни на хліб пшеничний з борошна 1 ґатунку зросли на 3,5%.

 

Файли: