Ви є тут

Перспективи функціонування основних ринків аграрної продукції Євросоюзу

29.12.2017

(продовження[1], частина ІІ)

Баланс м’яса

Прогнозується помірне зростання виробництва м'яса в ЄС, яке у 2030 році досягне 47,5 млн. тонн, що на 0,5% більше порівняно з 2017 роком.

Нарощування відбуватиметься, насамперед, за рахунок приросту обсягів м’яса птиці («плюс» 4,6% порівняно з 2017 роком), невелике збільшення очікується і по свинині («плюс» 0,4%). Натомість, виробництво яловичини знизиться на 7,4%.

Основною передумовою до нарощування виробництва м’яса у ЄС є очікуване збільшення обсягів його експорту, що обумовлюватиметься загальносвітовими тенденціями до зростання попиту на м’ясопродукти.

Зокрема, за наступні 14 років ЄС планує наростити обсяги м’ясного експорту майже на 9% до 4,7 млн. тонн, та залишатиметься нетто-експортером м’яса. При цьому, якщо по свинині та м’ясу птиці загальний експорт суттєво перевищуватиме імпорт, то сальдо по яловичині очікується негативним, а обсяги її ввезення до ЄС за вказаний період зростуть на 22%.  

Що стосується внутрішнього споживання м’яса населенням країн Євросоюзу, то за оцінками, починаючи з 2018 року воно матиме тенденцію до несуттєвого (у межах 1%) зниження. Тим не менше, у 2030 році показник середньодушового споживання м’яса європейцями буде на високому рівні і складе 85,3 кг на особу у забійній вазі.

Скорочення споживання, насамперед, відбуватиметься внаслідок проблемам зі здоров'ям та старінням населення ЄС, а також зміною підходів до формування раціону молодим поколінням європейців (вегетаріанство, здорове харчування тощо).   

Необхідно звернути увагу на те, що очікується зниження споживання свинини та яловичини, а споживання м’яса птиці, баранини навпаки зростатиме.

У структурі споживання у найближчі десятиліття, як і сьогодні, першість зберігатиметься за свининою (майже 48%), далі йтимуть м’ясо птиці (32%), яловичина (18%) та інші види (2%).   

За прогнозами європейських експертів, упродовж 2017−2030 років цінові тенденції на світовому та європейському ринках м’яса виглядатимуть таким чином:

  • яловичина: ціни ЄС − зниження на 1%;

 світова ціна – зниження на 19%;

  • свинина: ціни ЄС − зниження на 5%;

 світова ціна – зниження на 4%;

  • м'ясо птиці: ціни ЄС − зниження на 4%;

 світова ціна – ріст на 15%.

Далі буде….

_______________________

[1] першу частину можна знайти за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/perspektyvy-funkcionuvannya-osnovnyh-rynk...