Ви є тут

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) інформує про стабільність індексу цін на продовольство у березні 2019 року

04.04.2019

За інформацією ФАО, індекс цін на продовольство[1] у березні 2019 року залишився на рівні попереднього місяця.

Так, середнє значення індексу цін на продовольство ФАО у березні ц. р. становило 167,0 пунктів, що практично відповідає рівню лютого поточного року, проте на 3,6% менше порівняно з березнем 2018 року. Суттєве зростання цін на молочну продукцію і незначний ріст цін на м'ясо були урівноважені зниженням котирувань на зерно, олії та цукор.

Індекс цін на зерно. Середнє значення індексу у березні склало 164,8 пункти, що на 3,7 пункти (2,2%) нижче рівня попереднього місяця та практично відповідає показнику березня 2018 року.

Найпомітніше серед зернових культур зменшилися ціни на пшеницю, що пов’язано із наявністю значних експортних запасів та слабким попитом, насамперед на американську пшеницю, а також сприятливими прогнозами щодо врожаю у поточному році.

Одночасно знизилися ціни на кукурудзу, чому сприяли як значні експорті запаси, так і високий врожай у Аргентині.

Зростання світових цін на рис у березні було незначним, що обумовлювалося слабким попитом.

Індекс цін на олії рослинні. Середнє значення  індексу у березні склало 127,6 пункти, що на 5,9 пункти (4,4%) нижче рівня лютого, та пояснюється зменшенням цін на пальмову, соєву та ріпакову олії.

Після тримісячного зростання світові ціни на пальмову олію знизилися внаслідок очікуваного скорочення імпортного попиту та зростання запасів у країнах-виробниках.

Котирування на олію соєву знизилися під впливом збільшення її виробництва у США. Ціни на олію ріпакову досягли мінімального рівня за останні 11 місяців внаслідок нарощування її запасів у Канаді та сприятливих оцінок щодо врожаю ріпаку у Чорноморському регіоні.

Індекс цін на молочні продукти. Середнє значення  індексу у березні склало 204,3  пункти, що на 11,9 пункти (6,2%) вище показника лютого, тобто зберігся тримісячний тренд до росту цін.  

Світові ціни на масло вершкове, сир та цільне сухе молоко зростали внаслідок високого імпортного попиту, пов’язаного з очікуваннями щодо зменшення пропозиції молокопродуктів експортерами з Океанії через сезонне скорочення обсягів виробництва молокосировини.

Водночас ціни на знежирене сухе молоко порівняно з лютим знизилися під впливом скорочення поточного попиту.   

Індекс цін на м'ясо. Середнє  значення  індексу у березні цього року склало 162,5 пункти, що незначно (на 0,6 пункти) вище лютневого показника, тобто зберігається помірне коливання цін на зазначений вид продовольства.

Незважаючи на збільшення виробниками пропозиції, котирування на свинину, яловичину та м’ясо птиці дещо зросли, що пояснюється стрімким підвищенням імпортного попиту, особливо з боку Китаю.

Разом з цим третій місяць поспіль ціни на баранину продовжують своє зниження під тиском значної пропозиції з Океанії.

Індекс цін на цукор. Середнє значення  індексу у березні  склало 180,4  пункти, що на 3,8 пункти (2,1%) нижче показника лютого, та на 5,1% менше показника березня 2018 року.

Таке зниження відбулося внаслідок підвищення оцінки врожаю у окремих країнах-виробниках. За прогнозами, Індія у поточному сезоні відбере у Бразилії звання найбільшого виробника цукру у світі.

Крім того, додатковим фактором до зниження цін на цукор стало послаблення курсу бразильського реала.

______________________________

[1]Індекс цін на продовольство ФАО – показник зміни за місяць міжнародних цін на кошик продовольчих сировинних товарів. Він розраховується на основі середніх значень індексів цін на п’ять товарних груп, зважених з урахуванням середнього показника частки кожної групи у експорті у 2002-2004 роках.