Ви є тут

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) інформує про зниження індексу цін на продовольство у вересні 2018 року

06.10.2018

За інформацією ФАО, індекс цін на продовольство[1] у вересні 2018 року продовжував своє зниження.

Так, середнє значення індексу цін на продовольство ФАО у вересні ц. р. становило  165,4 пункти, що на 2,3 пункти (1,4%) нижче показника серпня, та майже на 13 пунктів (7,4%) менше, ніж у вересні 2017 року. Зниження індексу відбулося внаслідок падіння цін на зерно, олії, молоко та м’ясо. Одночасно на ринках цукру відмічалося цінове зростання.

Індекс цін на зерно. Середнє значення індексу у вересні склало 164 пункти, що на 4,7 пункти (2,8%) нижче рівня попереднього місяця та на 12 пунктів (12%) перевищує позначку вересня  2017 року.

Найпомітніше падіння порівняно із серпнем зафіксовано за експортними котируваннями кукурудзи, що зменшилися на 4% в результаті високого світового врожаю цієї культури загалом, та у США зокрема.

Котирування на пшеницю, які стрімко підвищилися у серпні, у вересні дещо поповзли донизу під впливом високих обсягів пропозиції зерна з Росії.

Світові ціни на рис третій місяць поспіль також повільно знижуються, зокрема у вересні таке зменшення склало 1%.

Індекс цін на олії рослинні. Середнє значення  індексу у вересні склало 134,9 пункти, що на 3,2 пункти (2,3%) нижче рівня серпня, та є мінімальним показником за останні 3 роки.

Падіння цін відмічається на всі види рослинних олій, а найбільше – на пальмову. Головним чинником зниження цін на пальмову олію є її високі запаси у країнах-експортерах, що обумовило зниження цін на 25% порівняно з показником вересня минулого року.

Світові котирування на соєву та ріпакову олії під впливом низького світового попиту також зменшилися.

Надходження з Чорноморського регіону на світовий ринок соняшникової олії з насіння нового врожаю позначилося і на зниженні цін і на цей вид олії. 

Індекс цін на молочні продукти. Середнє  значення  індексу у вересні склало 191,5 пункти, що на 4,7 пункти (2,4%) нижче показника серпня та зменшується чотири місяця поспіль.

У вересні знизилися світові ціни на масло вершкове, сир та цільне сухе молоко, що стало реакцією на нарощування обсягів їх експортної пропозиції. Натомість ціни на знежирене сухе молоко, під впливом зростаючого попиту, у вересні вчергове підвищилися, що склало 16,2% з початку року. 

Індекс цін на м'ясо. Середнє значення  індексу у вересні цього року склало 166,2 пункти, що на 0,1 пункти нижче серпневого показника.

Світові ціни на яловичину та свинину залишалися, переважно, стабільними, а на баранину та м'ясо птиці – зростали. Дефіцит поставок баранини з країн Тихого океану, а також високий попит з боку країн Азії, є причиною чотиримісячного періоду підвищення цін на цей товар.

Стабільно високий попит в умовах короткострокового дефіциту пропозиції, зокрема в Бразилії, сприяє зростанню цін на м'ясо птиці.

Нарощування обсягів поставок з Тихоокеанських країн та США стали на заваді позитивному ціновому тренду на ринку яловичини, а виникнення нових осередків захворювання на африканську чуму свиней, та встановлення відповідних обмежень щодо імпорту, зумовили зниження цін на свинину.

Індекс цін на цукор. Середнє значення  індексу у вересні склало 161,4  пункти, що на 4 пункти (2,6%) вище показника серпня, та на 43% перевищує показник вересня 2017 року.

Вересневий ріст пов'язаний, передусім, із сезоном збирання врожаю у Бразилії, яка є найбільшим виробником та експортером цукру. Засушлива погода у цій країні, яка спостерігалася у критично важливий вегетаційний період, негативно вплинула на урожай цукрової тростини, внаслідок чого обсяги її заготівлі виявилися меншими за очікувані.  

Негативні очікування щодо урожаю тростини у регіонах Південної та Південно-Східної Азії, зокрема, в Індії та Індонезії, через низький рівень опадів, є ще одним із факторів підвищення котирувань на цукор на світових ринках.

_______________________________

[1]Індекс цін на продовольство ФАО – показник зміни за місяць міжнародних цін на кошик продовольчих сировинних товарів. Він розраховується на основі середніх значень індексів цін на п’ять товарних груп, зважених з урахуванням середнього показника частки кожної групи у експорті у 2002-2004 роках.