Ви є тут

Розрахункова вартість мінімального продуктового кошика у квітні зберегла зростання

20.05.2019

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У квітні 2019 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 825 гривень, або 95% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 488 гривень, або 99% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Таким чином, зростання вартості МПК у квітні прискорилося. Протягом місяця вартість МПК для працездатної особи піднялася на 60 гривень (+3,4% проти +0,6% у березні), для непрацездатної особи − на 55 гривень (+ 3,8% проти +1,1%).

Подорожчання мінімального набору продовольства у квітні обумовлювалося, насамперед, зростанням вартості овочевої групи як внаслідок стрімкого подорожчання овочів минулорічного врожаю, так і за рахунок включення до раціону свіжів огірків, помідорів та редису. Так, підвищення вартості овочевого набору у квітні склало 22,5%, або 51,92 грн., картоплі – 5,6% (4,51 грн.). Більш помірковано піднялася вартість груп: «рибопродукти» – на 3,2% (2,93 грн.), «цукор та кондвироби» – на 1,9% (1,67 грн.) «хлібопродукти» – на 1,1% (1,96 гривні).

Натомість для трьох груп продовольства, які включені до складу МПК, у минулому місяці було характерним зниження вартості. Такими групами є: «м'ясопродукти», де вартість зменшилася на 0,3%, або 1,10 грн. внаслідок зниження цін на субпродукти та сало; «молокопродукти» − на 0,3%, або 1,74 грн. за рахунок подешевшання сирів твердих; «яйця» − на 3,1%, або 1,28 гривні.

До основних змін у вартісній структурі МПК, що спостерігалися у квітні, слід віднести: збільшення частки групи «овочі та баштанні» на 2,4 відсоткових пункти при одночасному скороченні питомої ваги груп «м’ясопродукти», та «молокопродукти».   

У минулому місяці частки витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК скоротилася з 60% до 58%. Серед груп МПК найвищу питома вага у груп «молокопродукти» (27,7% або 506 грн.) та «м’ясопродукти» (22,8% або 416 гривень). Третю позицію зберегла та посилила група «овочі та баштанні» з показником 15,5% (283 гривні). Найменшу частку утримують групи «олія і рослинні жири» (1,7%), а також «інші продукти» (1,4%).

За розрахунками ЕДК, вартість МПК зросла:

______________________________

[1]попередні матеріали  можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2]згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» з 1 грудня 2018 року до 30 червня 2019 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 1853 гривні, зокрема для працездатних осіб – 1921 гривню, для осіб, які втратили працездатність − 1497 гривень.