Ви є тут

Рубрика «ЕКСПРЕС−АНАЛІЗ». Чому дорожчає хліб?

18.03.2021

Економічний дискусійний клуб, у своїй рубриці «Експрес-аналіз» спробує розібратися чому українцям останнім часом доводиться викладати за буханець хліба все більше грошей?

Для того, щоб здійснювати діяльність з виробництва хліба суб’єкт господарювання щонайменше повинен забезпечити наявність таких складових: приміщень та обладнання для виробництва, сировини, працівників, енергопостачання.  

Згідно з усередненою структурою виробничої собівартості хліба масових сортів, половина витрат при випіканні хліба припадає на борошно (50%). Далі йдуть загальновиробничі витрати (27%), витрати на заробітну плату з відрахуваннями (15%), енергоносії (6%) та допоміжну сировину (3%).

Скориставшись даними статистики та інших загальнодоступних джерел ЕДК проаналізував, як змінилася вартість основних складників собівартості хліба на протязі останніх 12 місяців (лютий 2021 р. до лютого 2020 року):

  • під впливом зростання внутрішніх та світових цін на продовольчу пшеницю ( у межах на 60%), ціни на борошно пшеничне зросли на 40%;
  • рівень мінімальної заробітної плати було підвищено на 27% (з 4723 грн до 6000 грн);
  • індекс споживчих цін на електроенергію, газ та інші види палив склав за вказаний період 18,8%.

Нехитрий розрахунок показує, що внаслідок дії лише об’єктивних чинників вартість виробництва хліба за останній рік повинна була б зрости щонайменше на 25%.

Натомість, аналіз динаміки споживчих цін на хліб свідчить, що у 2020-2021 роках вони зросли, в залежності від сорту, на 14%-17% (див. графік).

Отже у найближчі місяці зберігатиметься суттєвий потенціал для подорожчання хліба масових сортів.