Ви є тут

Риба та рибопродукти: оцінки попиту і пропозиції

07.02.2018

За оцінками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) середньорічний показник світового споживання риби і рибопродуктів у 2017 році становитиме 20,3 кг на особу на рік, з яких 9,2 кг забезпечувалося за рахунок традиційного  промислового рибальства, а 11,1 кг — за рахунок розвитку аквакультури.

За розрахунками ЕДК, які ґрунтуються на аналізі попередніх звітних статистичних показників, у 2017 році в Україні споживання риби і рибопродуктів є майже вдвічі меншим, ніж середньосвітове і становить 10,7 кг на особу на рік, проте на 11% вище, ніж позаторік.  

Довідково: раціональна норма споживання українцями  риби та рибних продуктів, згідно з рекомендаціями МОЗ, визначена на рівні 20 кг на особу на рік, яка за роки незалежності України досягнута не була. 

Після окупації АР Крим, обсяги промислового видобутку риби на території України скоротилося майже у 2,5 раза.

За попередніми оцінками, у 2017 році промисловий видобуток водних живих ресурсів становитиме 92 тис. тонн, тобто знаходитиметься у межах показників, які фіксуються з 2014 року.

При цьому загальний обсяг добування водних живих ресурсів в Україні (з урахуванням домогосподарств), за нашими оцінками, становитиме 132 тис. тонн, що незначно (у межах 3%) вище показника 2016 року.

Левова частка пропозиції рибної продукції на внутрішньому ринку забезпечується за рахунок імпорту, який згідно з балансовими розрахунками, становить 75% від внутрішнього споживання.

За оперативними митними даними, у 2017 році обсяг імпорту риби та рибопродуктів зріс на 10% та склав 338 тис. тонн, в перерахунку на основний продукт.

Три чверті імпортних поставок рибної продукції складає риба морожена, основними постачальниками якої є Ісландія, Норвегія та США. До речі, у минулому році, риба морожена посіла перше місце у ТОП−10[1] серед товарів аграрного імпорту − ввезено 253 тис. тонн на загальну суму 296 млн. $ ( ≈7% у загальній вартості агроімпорту).

Активізації імпортних поставок риби та рибопродуктів до України у минулому році сприяло зростання доходів населення.

Дослідження українського ринку риби та рибопродуктів, проведене експертами ЕДК, виявило тісний кореляційний зв'язок між обсягами імпортних поставок риби та зміною реальних наявних доходів населення (r=0,8).

Натомість, взаємозв’язок між обсягами імпорту риби в Україну та зміною її митної вартості є досить слабким (r=0,1).

Експорт рибопродуктів у 2017 року склав символічні 10 тис. тонн, переважно вивозилися рибні консерви до Молдови та Білорусі.

За оцінками ЕДК, у 2018 році можна очікувати на збереження тенденцій до певного покращення ситуації із наповненням українського ринку рибною продукцією, як за рахунок розвитку вітчизняної аквакультури, так і завдяки збільшенню обсягів імпорту риби.

Цьому, з нашої точки зору, мають сприяти заходи, вживані профільними державними органами у попередні роки щодо дерегуляції та детінізації рибної галузі, а також задеклароване Урядом підвищення соціальних стандартів життя населення.

За нашими розрахунками, у 2018 році можна очікувати, що загальна пропозиція на внутрішньому ринку водних біоресурсів зросте на 3%−5%, а це дозволить наростити середньодушове споживання риби та рибопродуктів на 0,3 кг до 11 кг, тобто ще на півкроку наблизитися до раціональної норми.

__________________________________

[1] публікацію  «ТОП−10 товарів аграрного експорту та імпорту у 2017 році» можна знайти за посиланням: http://edclub.com.ua/analityka/top-10-tovariv-agrarnogo-eksportu-ta-impo...

Файли: