Ви є тут

Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу. Зима 2020/2021 років

08.02.2021

Економічний дискусійний клуб оприлюднює зимовий огляд із щоквартальної рубрики «Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу».[1]

Згідно із даними поточного моніторингу, споживчі ціни в Україні (у еквіваленті євровалюти) на переважну більшість основних продуктів харчування залишаються нижчими порівняно з країнами−об’єктами нашого цінового дослідження.

Разом з тим на українському ринку можливо знайти продукти харчування масового попиту, споживчі ціни на які перевищують європейські. Взимку за кордоном можна купити дешевше, ніж в Україні такі продукти харчування:

  • у Польщі – це 5 позицій (хліб пшеничний, молоко, масло вершкове, картопля, яблука);
  • в Угорщині – це 3 позиції (борошно, молоко, сіль);
  • в Іспанії – це 2 позиції (молоко, олія соняшникова);
  • у Білорусі – це 8 позицій (молоко, масло вершкове, яловичина, свинина, м'ясо птиці, цукор, картопля, сіль);
  • у Росії – це 4 позицій (молоко, яловичина, свинина, сіль).

Загалом взимку 2020 року сумарна вартість набору із 18 соціально чутливих продуктів харчування, на які ЕДК здійснює ціновий моніторинг, в Україні була:

нижчою ніж у: Польщі – на 7,1% (восени перевищення складало 5,9%), Росії – на 8,5% (+ 3,9% восени), Угорщині – на 41% (+38% восени), Іспанії – на 50% (на рівні осіннього показника); вищою ніж у: Білорусі – на 13% (восени цей показник становив 12%).

За свою середньомісячну зарплату середньостатистичний росіянин може придбати 22 такі набори, білорус – майже 24, угорець – близько 39, поляк − 49, іспанець – 55, тоді як українець дозволить собі купити близько дев’ятнадцяти. 

У таблиці нижче наведена інформація, яка дозволяє оцінити заробітну плату в еквіваленті вартості продуктів харчування. 

Зокрема, поточної зими найбільший обсяг цукру на середню заробітну плату можна придбати в Іспанії – 2 438 кілограми, а найменший – в Україні – 950 кілограмів.

_________________________

[1] з методологічними підходами, які використовуються при здійсненні цінового моніторингу, можна ознайомитися на сайті ЕДК у першій та другій публікаціях з цієї рубрики.

Файли: