Ви є тут

Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу. Весна 2021 року

11.05.2021

Економічний дискусійний клуб оприлюднює весняний огляд із щоквартальної рубрики «Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу».[1]

Згідно із даними поточного моніторингу, споживчі ціни в Україні (у еквіваленті євровалюти) на більшість основних продуктів харчування залишаються нижчими порівняно з країнами−об’єктами нашого цінового дослідження.

Водночас на окремі види продовольчих товарів українські ціни перевищують ціни у країнах, які охоплені моніторингом ЕДК, а саме:

  • Польща – 8 позицій (хліб пшеничний, рис, молоко, масло вершкове, м'ясо птиці, олія соняшникова, цукор, картопля);
  • Угорщина – 7 позицій (хліб пшеничний, борошно пшеничне, молоко, м'ясо птиці, олія соняшникова, цукор, сіль);
  • Іспанія – 3 позиції (рис, молоко, олія соняшникова);
  • Білорусь – 9 позицій (борошно пшеничне, молоко, масло вершкове, яловичина, свинина, м'ясо птиці, яйця, цукор, картопля);
  • Росія – 7 позицій (молоко, яловичина, свинина, м'ясо птиці, яйця, олія соняшникова, цукор).

Загалом навесні 2021 року сумарна вартість набору із 18 соціально чутливих продуктів харчування, на які ЕДК здійснює ціновий моніторинг, в Україні була:

  • нижчою ніж у: Росії – на 0,5%, Угорщині – на 23%, Іспанії – на 34%;
  • вищою ніж у: Польщі – на 1,8% та Білорусі – на 16,6%.

За середньомісячну зарплату середньостатистичний білорус  може придбати майже 19 таких наборів, росіянин – близько 22, угорець – майже 37, поляк − близько 53, іспанець – 61, тоді як українець дозволить собі купити лише близько п’ятнадцяти наборів.

У таблиці нижче наведена інформація, яка дозволяє оцінити заробітну плату в еквіваленті вартості продуктів харчування.

Наприклад, цьогорічної весни найбільшу кількість яєць курячих на середню заробітну плату можна придбати в Іспанії – 20 610 штук. Натомість українцеві вдасться купити на свій середньомісячний заробіток у понад п’ять разів менше – 3 920 штук.

 

_________________________________________

[1] з методологічними підходами, які використовуються при здійсненні цінового моніторингу, можна ознайомитися на сайті ЕДК у першій та другій публікаціях з цієї рубрики.