Ви є тут

Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу. Літо 2018 року

11.07.2018

Економічний дискусійний клуб оприлюднює літній огляд із щоквартальної рубрики «Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу».[1]

Згідно із даними поточного (літнього) моніторингу, споживчі ціни в Україні (у еквіваленті євровалюти) на переважну більшість основних продуктів харчування залишаються нижчими порівняно з країнами−об’єктами нашого цінового дослідження.

Слід зауважити, що внаслідок помітного подорожчання вітчизняного продовольства у І кварталі цього року, а також зважаючи поточне зміцнення гривні по відношенню до євровалюти,  порівняно з попереднім моніторингом, спостерігалося скорочення розриву між вартістю продуктів харчуванням в Україні та країнах ЄС.

Загальна вартість набору із 19 продуктів харчування, на які здійснюється моніторинг, влітку в Україні є нижчою, ніж у: Польщі – на 5% (навесні цей показник становив 16%); Білорусі – на 14% (11%); Росії – на 32% (32%); Угорщині – на 31% (50%); Іспанії – в 1,5 рази (1,6 рази); Франції – в 2,2 рази (2,3 рази). Продовжує зростати і кількість окремих товарних позиції, українські ціни на які перевищують їх закордонний рівень. Так, у Польщі споживчі ціни на 9 товарних позицій (хліб, рис, молоко, свинину, птицю, олію соняшникову, цукор, картоплю, яблука) є на 5%-30% нижчими порівняно з українськими. Примітно, що, окрім Польщі, молоко та курятину можливо придбати дешевше, ніж в Україні, також в Угорщині, Білорусі та Росії.

Українці витрачають на придбання набору із 19 продуктових позицій 8% своєї середньомісячної зарплати, що є найвищим показником серед країн−об’єктів нашого моніторингу. У досліджуваних нами країнах ЄС цей показник знаходиться у межах 1,9%−3,3%, що у 2,5−4,4 рази нижче, ніж у нашій державі.

Аналіз зміни вартості набору із 19 продуктів, за період від попереднього моніторингу ЕДК (орієнтовно квартал), здійснений для усунення впливу чинника коливання валютного курсу у еквіваленті національних грошових одиниць, засвідчив, що серед досліджуваних країн найстрімкіше зростали ціни в Росії, а саме:

  • зростання вартості: в Росії  (на 3,9%), Україні (на 2,4%), Польщі (на 0,6%), Білорусі (на 1,3%), Франції (на 0,2%);  
  • зменшення вартості: в Іспанії (на 0,6%), Угорщині (на 0,4%).

У таблиці нижче наведена інформація, що дозволяє оцінити заробітну плату в еквіваленті вартості продуктів харчування.

Наприклад, влітку ц. р. найбільший обсяг масла вершкового на середню заробітну плату можна було придбати у Франції – 279 кг, а найменший – в Україні – 48 кілограмів, або у 5,8 рази менший.

_____________________________________

[1] з методологічними підходами, які використовуються при здійсненні цінового моніторингу, можна ознайомитися на сайті ЕДК у першій та другій публікаціях з цієї рубрики.