Ви є тут

Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу. Осінь 2018 року

23.10.2018

Економічний дискусійний клуб оприлюднює осінній огляд із щоквартальної рубрики «Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу».[1]

Згідно із даними поточного моніторингу, споживчі ціни в Україні (у еквіваленті євровалюти) на переважну більшість основних продуктів харчування залишаються нижчими порівняно з країнами−об’єктами нашого цінового дослідження.

Знецінення гривні по відношенню до євровалюти, яке спостерігається з другої половини року, посилило розрив між цінами на продовольство в Україні та країнах Євросоюзу. Загальна вартість набору із 19 продуктів харчування, на які здійснює ЕДК ціновий моніторинг, восени в Україні є нижчою, ніж у: Польщі – на 12% (влітку цей показник становив 5%); Білорусі – на 18% (14%); Росії – на 36% (32%); Угорщині – на 38% (31%); Іспанії – в 1,5 рази (1,5 рази); Франції – в 2,3 рази (2,2 рази).

Скоротилася і кількість окремих товарних позиції, українські ціни на які перевищують їх закордонний рівень. У Польщі споживчі ціни на 7 товарних позицій (хліб, рис, молоко, свинину, птицю, цукор, цибулю) є на 10%−40% нижчими порівняно з українськими, проти 9 таких позицій влітку поточного року. Окрім Польщі, молоко можливо придбати дешевше, ніж в Україні, також в Угорщині, Білорусі та Іспанії, курятину – в Угорщині та Білорусі.

Проте, при більш ретельному аналізі, виявляється, що низький рівень українських споживчих цін на продукти харчування порівняно з іншими країнами, є досить оманливим. На підтвердження цьому наведемо співвідношення між рівнем середньомісячної заробітної плати та вартістю набору продуктів харчування у нас та за кордоном.

За свою середньомісячну зарплату середньостатистичний білорус може придбати близько 16 наборів,  поляк − 42, іспанець – понад 57 наборів, тоді як українець дозволить собі купити не більше 13 таких наборів, що є зайвим доказом низької купівельної спроможності наших громадян.

​Аналіз зміни вартості продуктового набору упродовж останніх 12 місяців, здійснений, для усунення впливу чинника коливання валютного курсу, у еквіваленті національних грошових одиниць, засвідчив, що серед досліджуваних країн найстрімкіше зростали ціни в Україні, а саме:

  • зростання вартості: в Україні (на 15,9%), Білорусі (на  8,7%), Росії (на 4,1%), Угорщині (на 2,4%), Польщі (на 1,4%); 
  • зменшення вартості: у Франції (на 3,8%),  Іспанії (на  14,8%).

У таблиці нижче наведена інформація, яка дозволяє оцінити заробітну плату в еквіваленті вартості продуктів харчування.

Наприклад, восени ц. р. найбільший обсяг картоплі на середню заробітну плату можна було придбати у Польщі – 3 647 кілограмів, а найменший – в Україні – 1 310 кілограмів, або у 2,8 рази менший.

_______________________________

[1] з методологічними підходами, які використовуються при здійсненні цінового моніторингу, можна ознайомитися на сайті ЕДК у першій та другій публікаціях з цієї рубрики.