Ви є тут

Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу. Зима 2018/2019 років

22.01.2019

Економічний дискусійний клуб оприлюднює зимовий огляд із щоквартальної рубрики «Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу».[1]

Згідно із даними поточного моніторингу, споживчі ціни в Україні (у еквіваленті євровалюти) на переважну більшість основних продуктів харчування залишаються нижчими порівняно з країнами−об’єктами нашого цінового дослідження.

Загальна вартість набору із 19 продуктів харчування, на які здійснює ЕДК ціновий моніторинг, взимку в Україні є нижчою, ніж у: Польщі – на 11% (восени цей показник становив 12%); Білорусі – на 14% (18%); Росії – на 32% (36%); Угорщині – на 43% (38%); Іспанії – в 1,5 рази (1,5 рази); Франції – в 2,6 рази (2,3 рази).

Водночас на окремі види продовольчих товарів українські ціни перевищують ціни у країнах, які охоплені моніторингом ЕДК, а саме:

  • у Польщі – на 7 позицій (хліб, рис, молоко, свинина, птиця, олія, морква);
  • в Угорщині – на 4 позиції (борошно, молоко, птиця, олія);
  • в Іспанії – на 3 позиції (молоко, птиця, олія);
  • у Білорусі – на 7 позицій ( молоко, масло вершкове, птиця, картопля, морква, цибуля, буряки);
  • у Росії – на 2 позиції (молоко, цибуля).

Примітно, що у всіх країнах із нашого моніторингу, за винятком Франції, споживчі ціни на молоко є вищими, ніж в Україні, і у більшості випадків такий розрив становить понад 20% не на користь вітчизняного споживача.

Незважаючи на те, що українські споживчі ціни у абсолютному виразі є значно меншими порівняно із цінами у інших країнах, купівельна спроможність наших громадян є значно нижчою, ніж жителів інших країн.

За свою середньомісячну зарплату середньостатистичний білорус може придбати 15 наборів із 19 продуктів, які є об’єктом моніторингу, росіянин – 18, угорець – 31, француз – 37, поляк − 42, іспанець – понад 54 наборів, тоді як українець дозволить собі купити не більше 12 таких наборів.

У таблиці нижче наведена інформація, яка дозволяє оцінити заробітну плату в еквіваленті вартості продуктів харчування.

Наприклад, взимку ц. р. найбільший обсяг борошна пшеничного на середню заробітну плату можна було придбати в Іспанії – 4 981 кілограмів, а найменший – в Україні – 807 кілограмів, що у 6,2 рази менше.

_________________________________

[1] з методологічними підходами, які використовуються при здійсненні цінового моніторингу, можна ознайомитися на сайті ЕДК у першій та другій публікаціях з цієї рубрики.