Ви є тут

Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу. Літо 2019 року

30.07.2019

Економічний дискусійний клуб оприлюднює літній огляд із щоквартальної рубрики «Споживчі ціни на основні види продуктів харчування в Україні та окремих країнах світу»[1].

Згідно із даними поточного моніторингу, споживчі ціни в Україні (у еквіваленті євровалюти) на переважну більшість основних продуктів харчування залишаються нижчими порівняно з країнами−об’єктами нашого цінового дослідження.

Водночас протягом останніх трьох місяців зросла загальна кількість позицій продовольчих товарів, за якими українські ціни перевищують ціни у країнах, які охоплені моніторингом ЕДК, а саме:

  • Польща – 7 позицій (рис, молоко, масло вершкове, свинина, птиця, олія, картопля);
  • Угорщина – 4 позиції (хліб пшеничний, молоко, птиця, олія);
  • Іспанія – 7 позицій (борошно,  рис, молоко, свинина, олія, морква, сіль);
  • Італія[2] – 2 позиції (борошно, сіль);
  • Білорусь – 4 позиції (молоко, масло вершкове, птиця, картопля);
  • Росія – 6 позицій (молоко, птиця, картопля, морква, цибуля, сіль).

Примітно, що у всіх країнах із нашого моніторингу, за винятком Італії, споживчі ціни на молоко є нижчими, ніж в Україні.

Загалом сумарна вартість набору із 18[3] соціально чутливих продуктів харчування, на які ЕДК здійснює ціновий моніторинг, в Україні є нижчою, ніж у: Польщі – на 1,9% (навесні цей показник становив 8%); Білорусі – на 13% (14%); Росії – на 25% (29%); Угорщині – на 25% (26%); Іспанії – в 20% (1,4 рази); Італії – в 1,5 рази.

За середньомісячну зарплату середньостатистичний білорус  може придбати майже 16 таких наборів, росіянин – 20, угорець – майже 34, поляк − 44, італієць та іспанець – понад 58, тоді як українець дозволить собі купити трохи більше 14 таких наборів.

У таблиці нижче наведена інформація, яка дозволяє оцінити заробітну плату в еквіваленті вартості продуктів харчування.

Наприклад, влітку ц. р. найбільший обсяг молока на середню заробітну плату можна придбати в Іспанії – 3 411 літрів, а найменший – в Україні – 447 літрів.

_______________________

[1] з методологічними підходами, які використовуються при здійсненні цінового моніторингу, можна ознайомитися на сайті ЕДК у першій та другій публікаціях з цієї рубрики;

[2] у зв’язку із технічними проблемами  з доступом до французького  сайту мережі «Ашан», змінено країну моніторингу;

[3] змінено кількість об’єктів моніторингу з 19 до 18, оскільки вилучено позицію «буряки», зважаючи на низьку популярність цієї овочевої культури в окремих досліджуваних країнах.

Файли: