Ви є тут

Споживчі ціни на соціально значущі продовольчі товари у березні 2019 року (підготовлено за даними моніторингу Держстату)

15.04.2019

Незважаючи на те, що у першому місяці весни 2019 року відбулося підвищення споживчих цін на більшу частину із переліку соціально чутливих продовольчих товарів, темпи такого зростання продовжують сповільнюватися.

Згідно із даними моніторингу, із переліку, що включає 23 види соціально важливих продуктів харчування у березні 2019 року споживчі ціни:

зросли − на 10 позицій;

знизилися − на 9 позицій;

не змінилися − на 1 позицію.

У минулому місяці майже одностайно подорожчали продукти переробки зерна. Стабільний ціновий приріст у діапазоні 1,1%−1,2%  зберігався на хліб та борошно. Так, ціни зросли на: хліб з борошна пшеничного 1 ґатунку − на 1,2% («плюс» 21 коп. на кілограмі); житньо-пшеничний хліб − на 1,1% («плюс» 21 коп. на кілограмі).

Слід відмітити, що з початку поточного року хліб масових сортів подорожчав на 4,2%, а упродовж 12 місяців ціни на нього підвищилися на 20%−22%, що склало 3,18 – 3,32 грн. на кілограмі.

Зростання цін на макаронні вироби у становило 1,0%, а крупи гречані додали до вартості символічні 0,1%. Винятком у цій групі був рис , який подешевів на 0,5%.

Ціновий вектор у товарній групі «м’ясопродукти» мав різне спрямування. Другий місяць поспіль знижувалися ціни на яловичину − на 0,6%, свинину – на 1,1%,  сало − на 0,4%. Натомість, на 0,3% подорожчало м'ясо птиці, а ціни на ковбасу варену залишилися на рівні попереднього місяця.

Триває подешвшання яєць, які за місяць знизилися в ціні на 5% (1,20 коп. на десятку).

Вже традиційно у межах 0,2%-0,5% зросли ціни на всі види соціально чутливих видів молокопродуктів, серед яких у абсолютному виразі найпомітніше підвищилася вартість масла вершкового («плюс» 1,05 грн. на кілограмі).  

Як і у попередні 5 місяців, лідером продовольчого зростання став представник овочевої групи − капуста, що протягом березня подорожчала на 30%. Незначно піднялася ціна на картоплю − на 0,7%. Водночас подешевіли інші овочі з борщового набору − цибуля – на 8,2%, морква – 2,9%, буряки – 2,0%.

Після тривало зниження цін, у березні зберігалося, започатковане у попередньому місяці подорожчання цукру – на 0,2%.

Загалом вартість набору із 23-х соціально значущих продовольчих товарів, у березні 2019 року порівняно із лютим поточного року зросла на 0,1%, або на 1 гривню. По відношенню до березня 2018 року набір подорожчав на 100 гривень («плюс» 9,9%), і в середньому по Україні його вартість склала 1 111 гривень.

У березні зростання вартості набору відбулося у 16 областях країни, серед яких найвищий темп подорожчання зафіксовано на Полтавщині – на 1%.

Зниження було характерним для 9 регіонів, яке склало від 0,1% у Харківській області до 1,4% на Кіровоградщині.

Традиційно найдешевший набір соціально значущих продовольчих товарів можна було придбати на Тернопільщині (за 994 грн.), а найдорожчий – у місті Києві (за 1 223 гривні).

Файли: