Ви є тут

Споживчі ціни на соціально значущі продовольчі товари у лютому 2019 року (підготовлено за даними моніторингу Держстату)

14.03.2019

У лютому 2019 року тривало зростання цін на споживчому ринку соціально чутливих продовольчих товарів. Разом з тим темпи такого зростання були повільнішими, ніж у місяцем раніше.

Згідно із даними моніторингу, із переліку, що включає 23 види соціально важливих продуктів харчування у лютому 2019 року споживчі ціни:

 зрослина 16 позицій;

 знизилисяна 7 позицій.

Уперше, за досить тривалий відрізок часу, відбулося «дружне» зниження цін на м'ясо всіх видів. Так, яловичина подешевшала на 0,5%, м'ясо птиці − на 0,9%, свинина – на 2,9% («мінус» 3,40 грн. на кілограмі). Одночасно інші види м’ясопродуктів сало та ковбаса додали в ціні на 0,1% та 0,6% відповідно.

Після січневого здорожчання, на 3,5% (або 87 коп. на десятку) знизилася ціна на яйця.

Як і у попередні 4 місяці, лідером продовольчого зростання залишається овочева група. Найвищий ціновий приріст другий місяць поспіль забезпечила капуста – «плюс» 15,4%, або 1,77 грн. на кілограмі. Картопля додала в ціні 8,1%, цибуля – 8,9%, буряки – 2,9%. Натомість морква у лютому подешевіла на 4,9%.

Стабільний ріст цін у діапазоні 1,1%−1,3% спостерігається на хліб та борошно. Протягом лютого ціни зросли на: хліб з борошна пшеничного 1 ґатунку − на 1,3% («плюс» 23 коп. на кілограмі); житньо-пшеничний хліб − на 1,1% («плюс» 20 коп. на кілограмі).

У останньому місяці цьогорічної зими найвищий приріст цін серед продуктів переробки зерна зафіксований на крупи гречані – «плюс» 2,6%. Водночас відбулося зниження споживчої ціни на рис на 0,9%.

Традиційним для внутрішнього ринку вже стало багатомісячне зростання цін на молокопродукти. Минулого місяця найвищий темп росту ціни спостерігався на молоко – на 1,1%. Підвищення вартості сметани, сиру м’якого та масла вершкового знаходилося у межах 0,6% − 0,9%. 

Після тривало зниження цін на цукор, у лютому ціни на цей солодкий товар зросли на 0,8%.

Загалом вартість набору із 23-х соціально значущих продовольчих товарів, у лютому 2019 року порівняно із січнем минулого року зросла на 1,2%, або на 13 гривень. По відношенню до лютого 2018 року набір подорожчав на 117 гривень («плюс» 12%), і в середньому по Україні його вартість склала 1 110 гривень.

У лютому зростання вартості набору відбулося у 18 областях країни, зниження – у 6 регіонах, у Чернігівській області його вартість не змінилася.

Найвищий темп подорожчання продовольства зафіксовано у Чернівецькій області – на 1,5% («плюс» 38 гривень). А у Тернопільській та Миколаївській областях його вартість протягом місяця зменшилася на 1,2%, що є найкращим показником місяця.

Традиційно найдешевший набір із соціально значущих продовольчих товарів можна було придбати на Тернопільщині (за 997 грн.), а найдорожчий – у Києві (за 1 219 гривень).

 

Файли: