Ви є тут

У 2018 році темпи підвищення вартості мінімального продуктового кошика вдвічі випередили темпи зростання прожиткового мінімуму

16.01.2019

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У грудні 2018 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 684 гривні, або 88% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 351 гривню, або 90% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Отже, в останньому місяці року збереглася тенденція до подорожчання МПК. Протягом грудня вартість МПК для працездатної особи піднялася на 22 гривні (+ 1,3%), для непрацездатної особи − на 23 гривні (+ 1,7%).

Зростання вартості мінімального набору продовольства наприкінці минулого року, переважно, відбулося за рахунок сезонного збільшення вартості картоплі, яка зросла на 18,2%, що у абсолютному виразі склало 9,74 гривні.

Ще у межах 1,4%−1,8% піднялася вартість харчових продуктів у групах «овочі», «хлібопродукти» та «молокопродукти», що у абсолютному виразі додало до кошика 13,23 гривні.

Незважаючи на те, що у грудні відмічалося зниження вартості у більшості продовольчих груп, за якими розраховується МПК, воно було настільки несуттєвим (сумарно склало 2,33 гривні), що ніяким чином не вплинуло на зменшення вартості кошика.

Вартість групи «риба та рибопродукти» залишилися без змін.

До основних змін у вартісній структурі МПК, які відбулися у грудні, слід віднести збільшення частки групи «овочі» на 0,6 відсоткових пункти за рахунок скорочення питомої ваги груп «м’ясопродукти», «фрукти», «олії».   

У минулому місяці майже 63% від загальних витрат на харчування у межах МПК становили витрати на продукти тваринного походження, серед яких найвища питома вага у груп «молокопродукти» (29,5% або 498 грн.) та «м’ясопродукти» (24,9% або 419 гривень). Третю позицію зберегла група «овочі та баштанні» з показником 11,5% (194 гривні). Найнижчу питому вагу утримують групи «олія і рослинні жири» (1,8%), а також «інші» (1,4%).

За розрахунками ЕДК, упродовж року (порівняно із груднем 2017 р.) вартість МПК зросла:

  • для працездатної особи – на 230 гривень, або на 15,8%;
  • для особи, яка втратила працездатність – на 229 гривні, або на 20,4%. 

Водночас протягом минулого року прожитковий мінімум підвищився для працездатної особи на 159 грн., або для особи, яка втратила працездатність – на 124 гривні.

Таким чином, у 2018 році темпи підвищення вартості мінімального продуктового кошика практично вдвічі випередили темпи зростання прожиткового мінімуму.

________________________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» з 1 грудня 2018 року до 30 червня 2019 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 1853 гривні, зокрема для працездатних осіб – 1921 гривню, для осіб, які втратили працездатність − 1497 гривень.

 
Файли: