Ви є тут

У березні зростання вартості мінімального продуктового кошика уповільнилося

18.04.2019

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У березні 2019 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1 765 гривень, або 92% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1 433 гривні, або 96% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Таким чином, на початку весни зростання вартості МПК уповільнилося. Протягом місяця вартість МПК для працездатної особи піднялася на 10 гривень (+0,6% проти +1,7% у лютому), для непрацездатної особи − на 16 гривень (+ 1,1% проти +1,9%).

Подорожчання мінімального набору продовольства котрий місяць поспіль обумовлюється, насамперед, зростанням вартості овочевої групи, хлібопродуктів (хліба, борошна, крупів), молочних продуктів (масла вершкового, молока, кисломолочної продукції). Зокрема, підвищення вартості овочевого набору у березні становило 4%, або 8,86 грн., картоплі – 0,7% (6,02 грн.), хлібопродуктів – 1,1% (2,07 грн.), молочної групи – 0,5% (2,56 гривні). Звертає на себе увагу і подорожчання на 7,2% групи «інші», що відбулося внаслідок росту цін на товари із цієї групи: каву, чай та спеції.

Для трьох груп продовольства, які включені до складу МПК, у березні було характерним зниження вартості. Такими групами є: «м'ясопродукти», де вартість зменшилася на 0,4% (1,79 грн.) внаслідок зниження цін на всі види м’яса; «рибопродукти» − (2,4%, або 2,31 грн.) за рахунок зниження цін на рибні консерви та «яйця» (5,0%, або 2,20 гривні).

До основних змін у вартісній структурі МПК, які відбулися у березні, слід віднести збільшення частки групи «овочі та баштанні» на 0,5 відсотковий пункт, переважно, за рахунок скорочення питомої ваги груп «м’ясопродукти», «рибопродукти» та «яйця».   

У минулому місяці 60% від загальних витрат на харчування у межах МПК становили витрати на продукти тваринного походження, серед яких найвища питома вага мають групи «молокопродукти» (28,8% або 508 грн.) та «м’ясопродукти» (23,6% або 417 гривень). Третю позицію зберігає група «овочі та баштанні» з показником 13,1% (231 гривня). Найнижчу питому вагу утримують групи «олія і рослинні жири» (1,7%), а також «інші продукти» (1,4%).

За розрахунками ЕДК, вартість МПК зросла:

________________________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» з 1 грудня 2018 року до 30 червня 2019 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 1853 гривні, зокрема для працездатних осіб – 1921 гривню, для осіб, які втратили працездатність − 1497 гривень.

Файли: