Ви є тут

У листопаді вартість мінімального продуктового кошика вчергове наблизилася до рівня прожиткового мінімума

19.12.2018

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика» [1].

У листопаді 2018 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

  • для працездатної особи – 1662 гривні, або 90% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення [2];
  • для особи, яка втратила працездатність – 1328 гривень, або 93% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Таким чином триває тенденція до подорожчання МПК та наближення його вартості до рівня офіційно встановленого мінімального прожиткового мінімуму.

Загалом упродовж місяця вартість МПК для працездатної особи піднялася на 39 гривень (+ 2,4%), для непрацездатної особи − на 34 гривні (+ 2,6%).

Зростання вартості мінімального набору продовольства у листопаді, переважно, відбулося за рахунок:

  • сезонного збільшення вартості овочево−баштанної групи, де відносний приріст склав 8%, абсолютний – 14,37 гривні;
  • подорожчання компонентів групи «олії та жири рослинні», зокрема маргарину, де відносний приріст склав 4,2%, абсолютний – 15,60 гривні;
  • збільшення вартості молочної продукції внаслідок скорочення пропозиції молокосировини, де відносний приріст склав 2,4%, абсолютний – 11,36 гривні.

Крім цього, внесок у подорожчання МПК меншою мірою, але все ж таки, внесли групи «риба та рибопродукти», «хлібопродукти», «картопля».  

Сума абсолютного приросту вартості МПК внаслідок зростання цін на продукти у зазначених групах склала 49,80 гривні.

Одночасно відмічалося несуттєве зниження вартості у групах «яйця», «фрукти», «цукор», що, передусім обумовлене, високою сезонною пропозицією цих продуктів на українському ринку. Сума знижок по вказаних групах дозволила здешевити МПК лише на 4,61 гривні.

Вартість групи «м'ясо та м'ясопродукти» залишилися без змін.

До основних змін у вартісній структурі МПК, які відбулися у листопаді, слід віднести збільшення частки овочево−баштанної групи на 0,7 відсоткових пункти за рахунок скорочення питомої ваги груп «м’ясопродукти» та «фрукти» на 0,5 та 0,4 відсоткових пункти відповідно.   

У останньому місяці осені майже 63% від загальних витрат на харчування у межах МПК становили витрати на продукти тваринного походження, серед яких найвища питома вага у груп «молокопродукти» (29,5% або 491 грн.) та «м’ясопродукти» (25% або 417 гривень). Третю позицію зберегла група «овочі та баштанні» з показником 11,5% (191 гривня). Найнижчу питому вагу утримують групи «олія і рослинні жири» (1,9%), а також «інші» (1,5%).

За розрахунками ЕДК, упродовж року (порівняно із листопадом 2017 р.) вартість МПК зросла:

  • для працездатної особи – на 236 гривень, або на 16,5%;
  • для особи, яка втратила працездатність – на 232 гривні, або на 21,2%. 

________________________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» з 1 липня 2018 року до 30 листопада 2018 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становила 1777 гривень, зокрема для працездатних осіб – 1841 гривню, для осіб, які втратили працездатність − 1435 гривень;

з 1 грудня 2018 року середня величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становить 1853 гривень, зокрема для працездатних осіб – 1921 гривню, для осіб, які втратили працездатність − 1497 гривень.